VEČITA MISTERIJA: Da li je Hitler na današnji dan čestitao Džesiju Ovensu zlato na Igrama u Berlinu

Olimpizam

VEČITA MISTERIJA: Da li je Hitler na današnji dan čestitao Džesiju Ovensu zlato na Igrama u Berlinu

Ostali sportovi -
Od 1936. pa do 2009. godine verovalo se da je vođa nacističke Nemačke gledao trku na 100 metara ali je posle trijumfa crnoputog sportiste otišao sa stadiona, a tada je jedan nemački novinar napisao da u Ovensovoj biografiji stoji da je Amerikanac zapravo bio ljut na predsednika svoje zemlje

Na današnji dan je afroamerički atletičar Džesi Ovens pobedio u trci na 100 metara na Olimpijskim igrama 1936. godine u Berlinu.Zanimljivo je da ga je pre takmičenja posetio Adi Dasler (po kojem se zove Adidas) i uverio ga da trči u patikama koje je proizveo.

Inače, Adi se u to doba razišao sa bratom Rudolfom, koji je bio veći nacista. Rudolf je iz prkosa osnovao vlastitu fabriku poznatu pod imenom Puma, a Ovens je na Igrama osvojio čak četiri zlatne medalje, noseći Adidas patike.

Vođa Rajha Adolf Hitler koristio je Olimpijske igre 1936. godine za promociju nacističke Nemačke. Pobeda jednog afroameričkog trkača nije se uklapala u sliku o nadmoćnosti arijevske rase. Dugo vremena se verovalo da je Hitler nakon što je video Ovensovu pobedu napustio stadion izbegavši da čestita crnoputom čoveku.

Međutim, jedan nemački novinar je 2009. godine istakao kako je sam pokojni Ovens tvrdio da mu je Hitler zapravo čestitao.

U autobiografiji "Priča Džesija Ovensa, atletičar navodi:

"Kad sam prošao pored Kancelara on je ustao, mahnuo mi je rukom, a ja sam mu odmahnuo" piše Ovens.

Ovens je bio razočaran reakcijom predsednika Amerike Teodora Ruzvelta, koji mu ni na koji način nije čestitao, verovatno zbog straha od reakcije u južnim državama SAD. Jer u to doba se na primer, Džesi Ovens u domovini još nije smeo voziti u prednjem delu autobusa.

http://www.youtube.com/watch?v=6YlyAEGjZP0

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track