VELIKA ČAST: Trostruki ginisov rekorder Vojislav Mijić biće primljen u Kuću slavnih

Počasni građanin sveta

VELIKA ČAST: Trostruki ginisov rekorder Vojislav Mijić biće primljen u Kuću slavnih

Ostali sportovi -
Malo mi je krivo kao čoveku i sportisti što nisam naišao na razumevanje mnogo važnih faktora u Srbiji za troškove puta i boravka, kaže poznati plivački maratonac
1 / 3

Srpski plivač maratonac i trostruki Ginisov rekorder Vojislav Mijić biće 20. septembra primljen u Kućnu slavnih kao počasni i zasluženi plivač. Ova svečanost biće održana u Škotskoj na ostrvu Bute u zamku Maunt Stjuart. On je ocenio da ovu nagradu doživljava kao najveću satisfakciju za 40 godina maratonskog plivanja, kao i da čast pripada Šapcu i Srbiji.

"Moja malenkost treba da primi 20. septembra najprestižniju nagradu koja je san svakog sportiste na ovoj planeti, a to je ulazak u Kuću slavnih kao počasni građanin sveta i zaslužni plivač. Od 2008. godine sam sportista sa nacionalnim priznanjem Republike Srbije kao zasluženi plivač maratonac. Imam tri Ginisova rečna rekorda postavljena 1992., 1993. i 1994. godine. Ja ovu nagradu doživljavam kao najveću satisfakciju za 40 godina maratonskog plivanja. Ova nagrada pripada Šapcu i Srbiji! Prvi moj plivački maraton je bio davne 1973. godine na reci Savi kod Šapca, u dužini od četiri kilometara kada sam zauzeo peto mesto. Imam preko 300 isplivanih paratonskih trka i solo deonica. Osvojio sam treće mesto na Svetskom prvenstvu u maratonu u Italiji 1986. godine na stazi Kapri - Napoli 35 kilometara. Ove godine sam učestvovao na osam maratona i zauzeo drugo mesto u generalnom plasmanu za 2014. godinu", kaže Mijić.

Pored nagrade koju će primiti u Škotskoj, Mijiću će biti ukazana i čast u Fort Lauderlejlu na Floridi, gde će u holu Kuće slavnih za vodene sportove biti postavljena njegova bista. Mijić žali što zbog svih ovih rezultata nije uspeo da dobije i adekvatno razumevanje za troškove puta i boravka.

"Malo mi je krivo kao čoveku i sportisti što nisam naišao na razumevanje mnogo važnih faktora u Srbiji za troškove puta i boravka. Kroz mene će se prilikom dodele priznanja predstaviti Srbija. Uputio sam mnoga pisma političarima, Olimpijskom komitetu, Ministarstvu sporta, sportskim savezima, gradu Šapcu, mnogim sponzorima, ali za sada nemam veću podršku osim Plivačkog saveza Srbije koji mi je platio avio kartu"; kaže Vojislav Mijić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track