NOVAK SUVEREN NA ATP TRONU: Federer ima male šanse da ga prestigne
Foto: AP

Očekuje nas velika borba

NOVAK SUVEREN NA ATP TRONU: Federer ima male šanse da ga prestigne

Tenis -
Suprotno svim očekivanjima sa početka 2014. godine završnicu teniske sezone obeležiće duel Novaka Đokovića i Rodžera Federera

ŠANGAJ – Suprotno svim očekivanjima sa početka 2014. godine završnicu teniske sezone obeležiće duel Novaka Đokovića i Rodžera Federera. Srbin i Švajcarac će odmeriti snage u polufinalu Mastersa u Šangaju, a kako stvari stoje njih dvojica će do kraja godine voditi borbu i za prvo mesto na ATP listi. Naime, Federer je iznenada dobio priliku i da ponovo bude prvi reket sveta. Švajcarac je u završnici maksimalno iskoristio odsustvo i slabe partije Španca Rafaela Nadala, pa će ga u ponedeljak prestići na ATP listi i vratiti se na drugo mesto. Međutim, Federer sada merka i prvo mesto i sigurno planira napad na Novaka Đokovića. Mnogo toga će zavisiti od njihovog duela u polufinalu Šangaja, ali Rodžer ima šansu i u slučaju eventualnog poraza. Uoči Mastersa u Šangaju Đoković je imao 12.150 ATP bodova, Nadal je bio drugi sa 8.455, dok je Federer bio treći sa 8.170 bodova. Situacija se sada drastično promenila pošto je Nadal poražen već u 2. kolu, pa ga je Federer već prestigao. Švajcarac bi do kraja sezone mogao da prestigne i Đokovića. Novak do kraja godine igra još dva turnira posle ŠangajaMasters u Parizu i Završni masters u Londonu. Srpski teniser na oba turnira brani titulu, a u opticaju je 3.500 poena, neračunajući Master u Šangaju, gde Novak takođe brani trofej vredan 1.000 ATP poena.

S druge strane, Rodžer Federer će uz ta dva turnira igrati i u Bazelu, a Švajcarca očekuje i finale Dejvis kupa, što znači da u najboljoj varijanti može da računa na 4.225 poena. Međutim, obojica tenisera bi mogla i da odluče da preskoče Masters u Parizu, sobzirom na to da se taj turnir igra neposredno pre Završnog Mastersa u Londonu. Uz to Novak će u tom periodu postati otac, pošto bi njegova supruga Jelena trebalo da se porodi baš u nedelji kada je na programu turnir u Bersiju. Ukoliko obojica odustanu, Federer će profitirati pošto on u gradu svetlosti brani samo 360 bodova, naspram Đokovićevih 1.000. Novak je na dominantan način završio 2013. godinu, pa je sada pod pritiskom da odbrani sve bodove osvojene prošle sezone.

Đoković brani maksimalnih 3.500 poena, dok Federer u istom periodu mora da razmišlja o samo 1.200 poena. U takvoj situaciji Švajcarac ima puno prostora da osvoji nove poene, a na ruku mu ide bukvalno svaki kiks rivala. Ukoliko oduzmemo poene koje brane do kraja godine Đokovića i Federera deli samo 1.680 poena – Novak u tom slučaju ima 8.650, a Rodžer 6.970 poena. To je značajna prednost, ali ne i nedostižna. Mnogo toga zavisi i od polufinala Mastersa u Šangaju, kada će Đoković i Federer po 36. put odmeriti snage. Ukoliko Federer zaustavi srpskog tenisera imaće realne šanse da se vrati na čelo ATP liste, dok bi se u slučaju poraza njegove šanse svele manje-više na teoriju. Naime, u slučaju poraza Federer bi se suočio sa praktično nemogućom misijom jer bi morao da dobije apsolutno svaki meč do kraja sezone da bi prestigao Đokovića. Međutim, poslednja šansa za Federera mogla bi da bude Jelena Đoković. Naime, ukoliko se ona porodi u toku Završnog mastersa u Londonu, gde Novak brani ogromnih 1.500 poena, Švajcarac bi dobio još jednu šansu. U tom slučaju Novak najverovatnije ne bi igrao u Londonu, pa bi Federer tako mogao da se vrati na prvo mesto.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track