(VIDEO) EPSKI MEČ: Đoković savladao Mareja u četvrtfinalu US Opena posle  tri i po sata igre
Foto: AP

Nišikori rival u polufinalu

(VIDEO) EPSKI MEČ: Đoković savladao Mareja u četvrtfinalu US Opena posle tri i po sata igre

Tenis -
Srpski teniser će u polufinalu igrati protiv Japanca Keija Nišikorija
1 / 3 Foto: AP

NJUJORK - Najbolji teniser sveta Novak Đoković savladao je posle tri sata i 33 minuta igre Britanca Endija Mareja rezultatom 3:1 (7:6(1), 6:7(1), 6:2, 6:4) u četvrtfinalu US opena.

Srpski teniser će u polufinalu igrati protiv Japanca Keija Nišikorija koji je ranije savladao Stanislasa Vavrinku.

Đokoviću je ovo osmo uzastopno polufinale na US Openu.

Prvi set igrao se čak 73 minuta. Marej je već u prvom gemu napravio brejk, ali je Đoković dobio naredna četiri gema i bio na dobrom putu da osvoji prvi set. Međutim, Škot se vratio u meč i uveo set u taj-brejku. A tamo je dominirao Đoković koji je taj deo meča dobio sa 7:1.

Slično je bilo u drugom setu, Novak je napravio brejk za 3:1, ali se Marej vratio. Ponovo je Đoković to učinio i potom se Škot vraćao u set, da bi u taj-brejku ovog puta osmi nosilac bio bolji i sa 7:1 stigao do izjednačenja.

Treći set doneo je najmanje uzbuđenja. Đoković je oduzeo servis Mareju za 3:1 i potom sigurnom igrom stigao do prednosti u setovima 2:1.

Četvrti set nije doneo brejk sve do poslegnjeg gema u meču. Novak je vodio sa 5:4, Marej servirao za opstanak u meču, ali se srpski teniser bolje snašao i stigao do pobede posle tri sata i 33 minuta.

"Hvala svima koji su ostali ovako kasno. Nadam se da ste uživali. Mislim da smo prva dva seta igrali dva i po sata, uvek igramo duge mečeve i drago mi je što sam uspeo da se plasiram u polufinale", rekao je Novak neposredno po završetku meča.

http://www.youtube.com/watch?v=25Kl1rEQec0
 Novak Đoković, Endi Marej. foto AP
Novak Đoković, Endi Marej. foto AP

Novak Đoković, Foto: AP
Novak Đoković, Foto: AP

TOK MEČA

4. SET

Već u prvom gemu Đoković je morao da spasava brejk loptu. Krenuo je dobro i osvojio prva dva poena, ali onda je forhendom sačuvao brejk šansu Mareja i zatim dobrim servisima stigao do vođstva.

Marej je brzo stigao do izjednačenja, isto kao što je i Novak poveo sa 2:1.

Novak je na servis Mareja stigao do brejk prilike, ali nije uspeo da je i iskoristi, pa je Marej izjednačio na 2:2. U ovom periodu čini se da Novak ima manje problema prilikom servira, tako je i peti gem prošao pa srpski teniser vodi sa 3:2.

Posle izjednačenja na 3:3 u gemu u kome je Đoković ponovo pretio, Novak je bez većih problema ponovo poveo sa 4:3. U pauzi posle ovog gema činilo se da će Marej zatražiti medicinski tajm-aut zbog problema sa leđima, ali na kraju se to nije desilo.

Škot je potom servirao i bez izgubljenog poena stigao do izjednačenja 4:4. Novak se revanširao na sličan način. Poveo je sa 40:0, pogrešio i dozvolio Mareju jedan poen, a onda u narednom poenu poveo sa 5:4. Do sada se igra tri sata i 27 minuta.

Kraj! Đoković je dotukao grogiranog protivnika, osvojio brejk i slavio posle tri sata i 33 minuta igre.

Novak Đoković, Endi Marej. foto AP
Novak Đoković, Endi Marej. foto AP

3. SET

Miran početak, svaki teniser je osvojio svoj prvi servis bez većih problema.

Vatra je viđena ponovo u četvrtom gemu. Prethodno je Novak poveo sa 2:1, a onda i oduzeo servis Mareju za 3:1.

Velika drama je viđena u petom setu. Novak je lepo počeo gem, ali je promašenim smečom i još jednom greškom omogućio da se Marej vrati u gem, a potom stigne i do brejk šanse. Ipak, Đoković je dva puta spasavao brejk i na kraju ga osvojio za 4:1.

Đoković u naredna dva servisa nije imao dramu, a sigurnom igrom osvojio je osmi gem za konačnih 6:2.

Novak Đoković, Endi Marej. foto AP
Novak Đoković, Endi Marej. foto AP

2. SET

Marej je petim asom u meču osvojio prvi gem u drugom setu.

Revanširao se Đoković, dobro je igrao u polju i izjednačio na 1:1. To je bio prvi gem od početka meča da je jedan teniser osvojio gem bez izgubljenog poena. Već u narednom brejk! Đoković je uz samo jedan izgubljeni poen stigao do prednosti 2:1.

Đoković je potvrdio brejk u gemu u kojem je izgubio samo jedan poen. Marej naredni gem osvaja sa nulom, pa početak drugog seta počinje totalno različito u odnosu na prvi u kome su teniseri sve gemove igrali na razliku.

Marej je, kao i u prvom setu, vratio brejk koji je imao Đoković. Ovog puta Škot je iskoristio drugu od tri vezane brejk lopte i izjednačio na 3:3. Već u narednom gemu ribrejk i ponovo prednost za Đokovića. Srpski teniser dozvolio je Škotu da osvoji samo jedan poen na svoj servis.

Treći gem zaredom u kome je viđen brejk. Marej se po drugi put vratio u set. Škot je stigao do dve vezane brejk lopte, ali se Novak izvukao. Međutim, Škot je stigao i do treće prilike koju je iskoristio napadom iz forhenda i izjednačio na 4:4.

Potpuni preokret Škota usledio je na njegov servis, ali je i Novak uzvratio za 5:5.

Siguran je u ovim trenucima Marej na servisu, bez izgubljenog poena je obezbedio taj-brejk, a vodi 6:5 u gemovima.

Đoković je spasao set loptu na svoj servis, a iskoristio je treću gem šansu za taj-brejk.

Potpuno identična situacija kao u taj-brejku prvog seta, osim toga što je sada Marej dominantan. Škot je osvojio prva četiri poena, a posle jedinog poena Đokovića nanizao još tri za izjednačenje u setovima na 1:1.

http://www.youtube.com/watch?v=294pNYG0MrA
Novak Đoković US Open, Foto: AP
Novak Đoković US Open, Foto: AP
http://www.youtube.com/watch?v=rCHcp4-sRhs

1. SET

Kakav početak meča! Endi Marej je dubokim riternima napao Đokovića i već u prvom gemu oduzeo servis srpskom teniseru. Nije se dugo čekalo na odgovor prvog tenisera sveta. Čak osam minuta trajao je drugi gem u kome je Đoković iskoristio treću brejk šansu za ribrejk i izjednačenje 1:1.

Marej je do brejk prilike stigao i u trećem gemu, ali je dobrim servisima srpski teniser uspeo da stigne do vođstva 2:1. Dobar ritam Đoković je nastavio u četvrtom gemu kada je ponovo oduzeo servis Mareju i poveo sa 3:1. Škot je nešto slabije servirao, što je prvi teniser sveta iskoristio.

I četvrti gem u nizu pripao je Đokoviću. Ponovo je Marej stigao do brejk lopte, ali tri dobra servisa pomogla su Đokoviću da povede sa 4:1.

Škot je na prilično lak način uspeo da prekine seriju rivala i smanji na 4:2. Odmah potom osmi nosilac na turniru pravi brejk. Đoković je poveo sa 30:0 ali je Škot nastavio u sjajnom ritmu i smanji na 4:3. Marej je nastavio u istom ritmu i stigao do potpunog izjednačenja u meču - 4:4.

Neverovatan tenis igraju Đoković i Marej. Najdužu razmenu udaraca u meču dobio je Đoković, a tokom tog poena viđena su čak 29 udaraca loptice. Marej je uspeo da spase prvu gem loptu dubokim riternom, ali već narednu šansu Đoković koristi za vođstvo 5:4. Uporni Marej izjednačio je bez većih problema u narednom gemu na 5:5.

Đoković je obezbedio taj-brejk posle 61 minuta igre. Osvojio je prva dva poena, potom je Marej uzvratio, ali se Novak dobrom igrom u polju vratio do vođstva 6:5.

Četvrtim asom u meču Marej stiže do izjednačenja 6:6 i uvodi prvi set u taj-brejk.

Kakav taj-brejk za srpskog tenisera! Osvojio je prvi poena na svoj servis, potom je Marej napravio duplu servis grešku i sa još jednom greškom omogućio Đokoviću vođstvo 3:0. Novak je osvojio i naredni poen, a onda pogrešio za 4:1. Videlo se da je Đoković u dobrom ritmu, pa je osvojio i naredna dva poena na servis MAreja, a potom sjajnim servisom posle čak 73 minuta igre osvojio prvi set sa 7:6, uz jedan izgubljeni poen u taj-brejku.

http://www.youtube.com/watch?v=294pNYG0MrA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track