JAPANSKA SENZACIJA NA US OPENU: Nišikori odigrao meč života i izbacio Novaka
Foto: Reuters

Veliko iznenađenje

JAPANSKA SENZACIJA NA US OPENU: Nišikori odigrao meč života i izbacio Novaka

Tenis -
Najbolji teniser sveta Novak Đoković nije uspeo da se plasira u peto uzastopno finale US opena, pošto je u polufinalu poražen od Japanca Keija Nišikorija sa 4:6, 6:1, 6:7 (4:7), 3:6
1 / 5

NJUJORK - Najbolji teniser sveta Novak Đoković nije uspeo da se plasira u peto uzastopno finale Otvorenog prvenstva SAD.Đoković je u prvom polufinalu US opena poražen od 11. igrača na ATP listi Japanca Keija Nišikorija sa 3:1, po setovima 4:6, 6:1, 6:7 (4:7), 3:6.Nišikori je do najveće pobede u karijeri i prvog gren slem finala stigao posle dva sata i 52 minuta igre.Prvo polufinale u Njujorku obeležila je saba igra najboljeg tenisera sveta. Đoković je bio daleko od svog nivoa, loše se kretao i u većem delu meča je delovao ravnodušno. S druge strane, Nišikori je bio mnogo agresivniji i srčaniji, pa se na kraju zasluženo plasirao u veliko finale. To je bio njihov tek treći međusobni meč i druga pobeda Nišikorija. Đoković je dobio njihov premijerni susret na Rolan Garosu 2011. godine sa 6:1, 6:4, 6:4, dok mu se Nišikori revanširao naredne sezone u Bazelu, rezultatom 2:6, 7:6, 6:0. Uz to Japanac je ove sezone, bez borbe, Novaku predao polufinale Mastersa u Majamiju.Novak tako nije uspeo da se plasira u peto uzastopno finale US opena, a ukupno šesto u karijeri. On je ujedno ostao i bez 480 ATP poena, pošto je prošle godine igrao u velikom finalu. Đoković je tada poražen od Španca Rafaela Nadala, rezultatom 2:6, 6:3, 4:6, 1:6.Međutim, iako je poražen u polufinalu US opena, Novak Đoković će povećati svoju prednost na ATP listi. S druge strane, Nišikori je nastavio sa fantastičnim partijama u Njujorku, gde se plasirao u prvo gren slem finale u karijeri. On je pre Đokovića eliminisao i Kanađanina Miloša Raonića (4:6, 7:6, 6:7, 7:5, 6:4), kao i Švajcarca Stanislasa Vavrinku (3:6, 7:5, 7:6, 6:7, 6:4).

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Nišikorija u finalu čeka okršaj protiv Hrvata Marina Čilića, koji je bio bolji od Rodžera Federera.TOK MEČAIV setĐoković je lošu igru iz taj-brejka preneo i u četvrti set i odmah se suočio sa novim brejkom japanskog tenisera. Nišikori je realizovao prvu od dve vezane brejk lopte, pošto je Novak još jedan forhend poslao u mrežu.Novak u sledećem gemu propušta veliku priliku da se vrati u set. Imao je 0:40, ali se Nišikori izvukao iz nezgodne situacije i na kraju uspeva da povede sa 2:0 u gemovima.Đoković je u trećem gemu zaustavio seriju svog protivnika, ali nije uspeo da ugrozi njegov servis. Nišikori je i u narednim gemovima igrao veoma sigurno, a u devetom gemu pravi novi brejk za konačnih 3:6 u četvrtom setu.Novak se loše kretao, delovao je nezainteresovano, a u takvoj situaciji Nišikoriju nije bilo teško da po peti put na meču oduzme servis najboljem teniseru sveta. Japanac je posle dva sata i 52 minuta igre drugu meč loptu pretvorio u najveći uspeh u karijeri i prvo gren slem finale - 6:4, 1: 6:1, 7:6 (7:4), 6:3.

III setNišikori je bio siguran na servisu na startu trećeg seta, a istom merom je uzvratio Đoković. Usledio je najduži gem u kojem Novak nije uspeo da napravi novi brejk. On prvo nije iskoristio dve vezane brejk lopte, da bi se Nišikori u nastavku gema još dva puta spasao. Japanac je na kraju, posle 11 minuta velike borbe i čak sedam izjednačenja, uspeo da sačuva svoj servis i da povede sa 2:1.Novak se u sledećem gemu nije mučio i rutinski stiže do novog izjednačenja u trećem setu - 2:2. Nišikori u osmom gemu, pri vođstvu 3:4, sjajnim riternom stiže do brejka, ali u zatim ne uspeva da privede kraju treći set. Japanac je servirao za vođstvo od 2:1 u setovima, ali je Đoković uspeo da uzvrati ribrejkom i da se rezultatski varti u igru - 4:5. Srpskom teniseru nije bilo lako ni u sledećem gemu, pošto se igralo na razliku, ali mu je Nišikori olakšao na kraju pomogao sa dve greške iz bekhenda za novo izjednačenje - 5:5.Treći set je odlučen u taj-brejku, pošto su obojica ubedljivo dobili poslednje servis gemove - bez izgubljenog poena.Novak je loše počeo dodatni gem pošto je izgubio prva četiri poena. On je zatim napravio duplu servis grešku za vođstvo Japanca od 2:5. Đoković se nije predavao, a posle duple servis greške rivala prilazi na poen zaustatka – 4:5.Međutim, Novak nije uspeo da napravi preokret - napravio je nove dve greške i tako praktično poklanja treći set Nišikoriju za konačnih 7:4 u taj-brejku.

II setDrugi set je počeo sigurnim servisima Đokovića i Nišikorija, da bi srpski teniser prvi pripretio u četvrtom gemu. Novak je iskoristio seriju grešaka rivala i koristi prvu od dve vezane brejk lopte za vođstvo od 3:1.Đoković je u nastavku meča podigao nivo svoje igre i sa nekoliko odličnih poena i vinera potvrđuje brejk - 4:1. Probuđeni Novak je potpuno preokrenuo situaciju na terenu. On je i u sledećem gemu napao servis rivala. Nišikori je uspeo da spase prve dve brejk lopte, ali nije uspeo da zaustavi Đokovića koji je bio u strahovitom naletu. Prvi nosilac na kraju realizuje treću priliku i ekspresno dolazi u situaciju da servira za drugi set i izjednačenje - 5:1.Novak u završnici nije dozvolio iznenađenje i posle ravno pola sata dobija drugi sat sa ubedljivih 6:1.

I setĐoković je bez greške odigrao prvi gem i lako stiže do vođstva u prvom setu. Novak je na startu meča vezao četiri poena, a uvodni gem završava prvim as udarcem. Prvi nosilac je u narednom gemu u nekoliko navrata izvršio pritisak na servis Japanca, ali nije stigao do prve brejk lopte. Nišikori je imao problema sa prvim servisom, ali je na kraju ipak uspeo da stigne do izjednačenja - 1:1.Usledio je loš gem srpskog tenisera koji neočekivano lako gubi svoj servis. Novak je imao i jedno nezgodno proklizavanje, a posle greške iz bekhenda Nišikori dolazi do prve brejk lopte na meču. Japanac je odigrao sjajan poen i vinerom stiže do prvog vođstva od 1:2.Međutim, gubitak servisa nije uzdrmao Đokovića koji odmah uzvraća udarac. On je ekspresno stigao do tri vezane brejk lopte i bez izgubljenog poena stiže do izjednačenja. Novak je zatim rutinski i dobio svoj servis gem čime je vratio stvari na svoje mesto za vođstvo od 3:2.

Novak se suočio sa novim problemima u sedmom gemu. Srpski teniser nije imao odgovor na nekoliko sjajnih udaraca rivala, koji tako stiže do tri vezane brejk lopte. Đoković je spasao prvu, ali je Nišikori u narednom poenu još jednom skinuo liniju za drugi brejk protiv najboljeg tenisera sveta - 3:4.Japanac je nastavio sa sigurnom igrom i posle 32 minuta dolazi na gem od osvajanja prvog seta - 3:5. Đoković je u devetom gemu konačno zaustavio seriju rivala i uz manje probleme smanjuje prednost Nišikorija. Međutim, to je bilo sve od "broja jedan" u prvom setu pošto Kei u narednom gemu, posle 39 minuta igre, koristi prvu set loptu za 6:4.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track