(VIDEO) URLIK POKRENUO NOVAKA: Đoković odbranio titulu u Majamiju pobedom nad Marejem
Foto: Fonet

Novi Noletov rekord

(VIDEO) URLIK POKRENUO NOVAKA: Đoković odbranio titulu u Majamiju pobedom nad Marejem

Tenis -
Srbin postao prvi teniser koji je tri puta "vezao" trofeje u Indijan Velsu i Majamiju, 2011, 2014. i 2015. godine
1 / 5 Foto: AP

Novak Đoković je odbranio titulu na turniru Masters serije u Majamiju, odnosno osvojio je peti put u karijeri, pobedom u finalu nad Endijem Marejem - 7:6, 4:6, 6:0.

Srpski teniser je postao prvi teniser u "open eri" koji je tri puta "vezao" trofeje na Mastersima u Indijan Velsu i Majamiju, učinio je to 2011, 2014. i 2015. Ukupno, osvojio je 51. titulu u karijeri, odnosno 22. na turnirima Masters serije.

On je posle velike borbe u finalu turnira u Majamiju savladao vršnjaka Endija Mareja 18. put u njihovih 26 mečeva. Obojica su imala mnogo uspona i padova tokom meča, ali je Đoković dokazao da je bez premca u svetskom tenisu.

Novak je u finišu drugog seta pao, Marej je to iskoristio i izjednačio na 1:1, a onda kao da se Srbin resetovao. Dreknuo je na svoj boks posle brejka Mareja za 6:4 u drugom setu, zbog toga ga je sudija opomenuo, pa su se Srbin i arbitar posvađali.

Đoković je dokazao da je dominantan u svetskom tenisu. Ponovo je pokazao da je znatno bolji od Mareja i igrački i fizički i mentalno. Servis nije služio nijednog finalistu, po broju vinera su bili približno isti, ali je Britanac napravio 11 neiznuđenih grešaka više i upravo je taj parametar presudi pobednika.

Foto: Fonet
Foto: Fonet

"Ovo je izvanredan početak godine za mene. Marej je danas bio dobar, ali nije imao sreće... Bila je to velika borba. Ovo je jedan od boljih turnira na turu sa velikom tradicijom, divan grad, hvala publici što je došla. Drago mi je da sam ga još jednom osvojio", rekao je Đoković

Marej je posle meča rekao:

"Utisak mi je da sam se približio Novaku. Bio sam umoran u trećem setu, nisam mogao više. Majami je posebno mesto za mene, jer četiri meseca godišnje provedem ovde, pa ću doći sledeće sezone da popravim utisak".

Potvrdio je Đoković dominaciju u svetskom tenisu osvajanjem tri najveća turnira u godini, Australijan opena i oba Mastersa, u Indijan Velsu i Majamiju.

Novak će u ponedeljak zabpočeti 161. nedelju na vrhu ATP liste čime će se izjednačiti sa Rafaelom Nadalom na vrhu "večne liste", dok je u toj kategoriji neprikosnoven Rodžer Federer (302 nedelje).

TOK MEČA:

TREĆI SET

Očekivalo se da će se rovovska borba iz prva dva seta nastaviti u trećem. Međutim, Đoković se digao poput Feniksa iz pepela posle "pada" u finišu drugog seta, zaigrao je prepoznatljivim stilom, potpuno preuzeo inicijativu i ispoljio superiornu mentalnu i fizičku snagu, što je na kraju i presudilo. Dobio je set sa nulom, a posle dva sata i 50 minuta podigao je ruke u vis.

DRUGI SET

http://www.youtube.com/watch?v=DEShUwZDMGY

U uvodu drugog seta obojica su u po jednom gemu zapretili da će napraviti brejk, ali u tome nisu uspeli. Igrali se ravnopravno u nastavku, serveri su relativno lako osvajale gemove, sve do desetog gema. Đoković je delovao kao da ga je umor savladao, pa je Marej napravio brejk bez izgubljenog poena za izjednačenje u setovima.

Foto: Fonet
Foto: Fonet

PRVI SET

http://www.youtube.com/watch?v=21sHJalntTQ

Dva puta je Marej pravio brejkove, dva puta ga je Đoković stizao, pa je pobednik seta odlučen u taj-brejku, u kome nije bilo mnogo neizvesnosti. Novak je dobio prva četiri poena i tu prednost znalački sačuvao do kraja - 7:3.

Zanimljivo je da su sva četiri brejka napravljena u gemovima u kojima su serveri bili na sunčanoj strani terena.

http://www.youtube.com/watch?v=VFwgm20Eru4
Foto: AP
Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track