ZBOG PUTINOVOG ZAKONA: Šarapova ostaje bez ruskog državljanstva i uzima američko?!
Foto: Reuters

Lepa Maša u problemu

ZBOG PUTINOVOG ZAKONA: Šarapova ostaje bez ruskog državljanstva i uzima američko?!

Tenis -
Za Šarapovu i ostale vrhunske ruske sportiste data je olakšavajuća okolnost da mogu da se prijave i nakon tog roka, a prilikom prvog narednog boravka u Rusiji

Jedna od najboljih svetskih teniserki Marija Šarapova mogla bi uskoro da ostane bez ruskog državljanstva i postane Amerikanka.

Naime, prema novom zakonu koji je ruska Duma usvojila na predlog Vladimira Putina, svi Rusi sa dvojnim državljanstvom koji žive u inostranstvu moraju da dođu u Rusiju i prijave svoje pasoše do 5. oktobra ove godine. Ukoliko to ne urade, mogli bi da budu krivično gonjeni i ujedno da ostanu bez ruskog državljanstva.

Za Šarapovu i ostale vrhunske ruske sportiste data je olakšavajuća okolnost da mogu da se prijave i nakon tog roka, a prilikom prvog narednog boravka u Rusiji.

Ruska administracija uvela je ovaj zakon kako bi svi građani Rusije koji žive u inostranstvu i imaju dvojno državljanstvo, bili naterani da plaćaju porez domovini. Spekuliše se da u inostranstvu živi oko deset miliona Rusa koji imaju dvojno državljanstvo.

Marija Šarapova odavno ima prijavljeno prebivalište na Floridi. Spekuliše se da se ruska teniserka, kao i brojni drugi poznati sportisti, neće odazvati pozivu ruskih vlasti da dođe u Moskvu i prikaže svoje finansijsko stanje zarad obračuna poreza. U tom slučaju, Šarapova, koja je bila predstavnik Rusije na nedavnim Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju, bi mogla lako da ostane bez ruskog državljanstva i prihvati američko. U tom slučaju u rodnu Rusiju mogla bi da uđe samo ukoliko dobije vizu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track