ISLAMIZACIJA BIH: Muslimanski ekstremisti Srbe zastrašuju pa prevode u islam!
Foto: Rojters

Pravoslavci uznemireni

ISLAMIZACIJA BIH: Muslimanski ekstremisti Srbe zastrašuju pa prevode u islam!

Planeta -
Pritisci i pozivi preostalom malom broju Srba u Zeničko-dobojskom konatonu da pređu u islam daju rezultate, pa promena vere Saše Žunića u Zenici u petak, nije i neće biti usamljen slučaj, navodi Dževad Galijašević, član Ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala

ZENICA - U Zeničko-dobojskom kantonu vrše se stalni pritisci na preostale Srbe da pređu u islam.

"Pritisci i pozivi preostalom malom broju Srba u Zeničko-dobojskom kantonu da pređu u islam daju rezultate, pa promena vere Saše Žunića u Zenici u petak, nije i neće biti usamljen slučaj", kaže za Dževad Galijašević, član Ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala.

"Naš sugrađanin Saša Žunić, Srbin, pronašao je svoj život u islamu i izrazio želju da javno obznani svoju odluku. Danas smo uspeli i bogatiji smo za još jednog pripadnika islama, ovo nije samo čestitka Saši nego je ovo čestitka i svim muslimanima, a pogotovu onim momcima koji su radili sa Sašom kako bi mu ukazali na istinu", piše islamski porta.

Glavni promoter tih aktivnosti je organizacija "Put u raj", nastala od ranije rasformirane "Interaktive", koja se reorganizovala u udruženje, pošto su je Amerikanci stavili na listu terorističkih organizacija.

Predsednik udruženje "Put u raj" Danijel Karabegović tvrdio je da nije reč "o nagovaranju prelaska hrišćana, već da oni samo promovišu islamsku veru". Pored njih, kaže Dževad Galijašević, deluju i neke prikrivene NVO - "SUNNI Legion" i IHH.

Za sve učestaliju pojavu preobraćenja vere u FBiH kaže da "aktivnosti radikalnih islamskih organizacija prati i medijska kampanja, dozirana dezinformacijama".

Pozive na javne tribine dobijali su i pravoslavni i katolički sveštenici u Maglaju, Dalibor Đekić i župnik Jakov Filipović, pa su reagovali i SPC i katolički vrh.

Bez obzira na pozadinu, javno publikovanje promene vere u FBiH, dodatno je zabrinulo malobrojne Srbe u BiH, posebno u Zeničko-dobojskom kantonu.

"Molimo vas da nam pomognete da se iselimo, jer smo zabrinuti za svoje porodice zbog muslimanskih ekstremista koji postaju sve agresivniji. Na perfidan način pozivaju nas na tribine, dele letke i na druge načine zastrašuju svojim porukama", piše u pismu iz Maglaja.

Jedan od potpisnika pisma, Vjekoslav Lazić, posle pritisaka kojima je bio izložen, napustio je stan u centru Maglaja i živi kao podstanar u Doboju. Iako su bili trećina predratnih stanovnika, Srbi povratnici u maglajsku opštinu pod stalnim su pritiskom.

"Stan mi je bez stakala na prozorima, bojlera i kade, ali deset godina nisam dobio donaciju", kaže Vjekoslav Lazić.

Od povratka u Maglaj govorili su mu da je "agresor, zlikovac, srbočetnik, ratni zločinac". U Centru za socijalni rad direktorka Fatima Čičeklić mu je rekla "da Srbi kao nacija u BiH ne postoje, već da je on Bosanac pravoslavac i da oni koji žive u Srbiji nisu Srbi već Srbijanci".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track