Pobednički tim

Srbi najbolji kuvari na svetu

Društvo

Autor:

Na Internacionalnom festivalu gastronomije u Istanbulu, gde su osvojili 14 zlatnih, devet srebrnih i osam bronzanih medalja

Selibor i Stefan Stankovic, kuvar, Istanbul foto Tanjug.

Otac i sin na delu: Selibor Saša Stanković i njegov sin Stefan

KNJAŽEVAC - Kuvari iz Srbije još sređuju utiske posle nezapamćenog uspeha na Internacionalnom festivalu gastronomije u Istanbulu, gde su osvojili 14 zlatnih, devet srebrnih i osam bronzanih medalja.

U pobedničkom timu bila su i dvojica Knjaževčana Selibor Saša Stanković i njegov 13-godišnji sin Stefan, koji je bio najmlađi član srpske reprezentacije.

Član ekspedicije Srbije Selibor Stanković, majstor roštilja iz Knjaževca, bavi se gastronomijom od malih nogu. Kulinarske tajne učio je od svog oca, poznatog niškog ugostitelja Radeta Stankovića.

Ponosan je Selibor i na sina Stefana, koji je krenuo njegovim stopama.

"To je porodična tradicija. Moj otac je bio vrhunski kuvar u Nišu. I moj stariji sin Saša takođe se bavi ugostiteljstvom. Trudimo se da to nastavimo, prezentujemo, ali i da prenosimo znanje budućim generacijama", rekao je Stanković.

Cilj u Istanbulu je bio da se za 45 minuta osmisli i aranžira najukusnije jelo. Kada su se ubrzo halom prolomile reči oficijelnog spikera - "Prvo mesto - Srbija", među članovima naše ekspedicije nastala je euforija, priča Stanković.

"Za mene je ovaj uspeh nešto neopisivo, jer sam prvi put bio na jednom tako velikom takmičenju na kome su učestvovali kuvari iz celog sveta. Drago mi je što sam bio član te ekipe i nadam se da je ovo za Srbiju tek početak osvajanja odličja na prestižnim međunarodnim festivalima gastronomije”, kazao je Stanković.

Ekipu Srbije u Istanbulu u stopu je pratilo devet mladih kuvara od njih se očekuje da će tek u narednim godinama postati "perjanice“ srpskog kulinarstva.

Najmlađi među njima bio je Stefan Stanković, učenik sedmog razreda iz Knjaževca. Stefan ne krije da je bio impresioniran takmičenjem u Turskoj.

"Bila mi je čast da budem na tako velikom takmičenju i da osvojim priznanje kao najmlađi učesnik. Upoznao sam mnoge kolege i razmenili smo mišljenja", kazao je Stefan Stanković.

Osvajao je ovaj perspektivni gastronom iz Knjaževca priznanja na republičkim takmičenjima. Kuvao je riblju čorbu "rame uz rame" sa seniorima, a krajem prošle godine Stefan je dobitnik zlatnog Gran prija 15. beogradskog festivala "Slavogastro".

I njegovom ocu Seliboru nikad nisu manjkala priznanja. Dobitnik je brojnih međunarodnih i domaćih odličja, a poverenje mu je ukazala i Svetska asocijacija kuvara (WAĆ), na šta je Stanković posebno ponosan.

"Svuda sam zastupao Knjaževac, odnosno Niš, odakle potičem. Pretprošle godine bio sam u Seresu u Grčkoj, gde sam osvojio pehar i zlatnu medalju na festivalu gastronomije te zemlje. Bio sam u Makedoniji, Nemačkoj, Bugarskoi i retko kad sam se u Srbiju vraćao bez nekog priznanja ili odličja”, ponosan je Stanković.

On je ponosan i na članstvo u Asocijaciji šefova kuvara Srbije i Udruženju turističkih i ugostiteljskih poslenika grada Niša.

Kulinari iz Srbije nemaju puno vremena za slavlje. Asocijacija šefova kuvara Srbije, sa doajenima kulinarstva Milijanom Stojanićem i Đorđem Kstićem na čelu, predsednikom i prvim čovekom Upravnog odbora te asocijacije, vredno se sprema za sledeće takmičenje.

U Solunu je u martu zakazano najprestižnije svetsko takmičenje u kulinarstvu, a naša ekipa najavljuje dobar plasman i na tom nadmetanju.

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Komentari (12)

Pošaljite komentar 

Popularni komentari

  • jecaje

    jecaje

    Čestitam.Naši ljudi su sposobni ,ja u to nikada nisam sumnjala.Samo nam kao narodu nisu davane šanse.....ali kad god je imamo ne prolazimo nezapaženo...To je lepo.....baš lepo

    19 Odgovori 
  • običan

    običan

    Nečudi me ni malo, živim u fr i ovde samo znaju puter da dodaju u svakoj šerpi, kad dodjem kući (u Srbiji mislim) nakrkam se kao vepar, prvo meso je MNOGO UKUSNIJE, a izbor je veliki zato nabijem 5kg za 3 nedelje, poz

    17 Odgovori 
  • duska k.

    duska k.

    Cestitam im od srca, mnogo volim da kuvam, to cesto radim za svoju i dusu svoje porodice i toliko se nerviram kada vidim na 24 kichen naseg kuvara mislim da se zove Nenad, pa ono je bruka ziva, nista nije skuvao, a da je to bilo "normalno". Kaze on "sve sto imate u frizideru, u kuci, stavite, samo neka se sareni..." Katastrofa, a kad pomene babu i ... više Leskovac, stomak me zaboli, pa zna se kakva je kuhinja tog podneblja, prste da polizes, a ono sto on prezentira je obican buckuris. Neka pogleda kako kuva plavusa sa Novog Zelanda, Rudolf, ili Bugarka Julisima.

    16 Odgovori 

Poslednji komentar

  • kole2

    kole2

    Čuj, 500g. ste bili pod turcima i samim time usvojili njihova jela i recepte pa zato i nije čudo da ste u Turskoj pobjedili a što se tiče naslova, ako ste pobjedili to ne znači da ste i najbolji svjetski kuhari.Čestitke na pobjedi!

    2 Odgovori 

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Političari u Srbiji i Albaniji imaju priliku da odmerenim i odgovornim izjavama daju pozitivan doprinos Denis Kif ambasador Velike Britanije

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!