Srbi očekuju da Skupština potvrdi garancije Vlade

Odbornici skupština četiri opštine

Srbi očekuju da Skupština potvrdi garancije Vlade

Politika -
Teška rasprava na sednici trajala je duže od četiri sata, a za odluku su glasali svi odbornici osim radikala

LEPOSAVIĆ - Odbornici skupština četiri opštine sa severa Kosova odlučili su juče popodne da privremeno prekinu protest na Jarinju i blokadu radova na objektima integrisanog prelaza. Teška rasprava na sednici trajala je duže od četiri sata, a za odluku su glasali svi odbornici osim radikala. Iza ovog zaključka je i stav odbornika da će u slučaju pokušaja pretvaranja administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak u granične prelaze od strane Prištine i međunarodne zajednice, nastaviti i radikalizovati proteste, a Vlada će biti dužna da postupi u skladu sa tačkom osam svog zaključka, odnosno da suspenduje sprovođenje sporazuma.

U zaključcima sednice konstatovano je da Srbi prekidaju protest iako se ne slažu sa primenom sporazuma o IMB prelazima Jarinje i Brnjak. Navedeno je i da odbornici očekuju od Vlade Srbije da se započeti radovi na Jarinju obustave. Ponovljen je i stav Srba sa severa Kosova da ne prihvataju uspostavljanje granice sa Republikom Srbijom, da odbijaju institucije Prištine a od Ustavnog suda Srbije traže da oceni ustavnost donetih uredbi i sporazuma.

Odbornici su konstatovali da tačke 4, 5, 6, 7 i osam zaključaka Vlade Srbije shvataju kao pisanu garanciju Vlade za slobodno kretanje robe i građana severa Kosova i Metohije na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak u prelaznom periodu do postizanja konačnog dogovora. Zatraženo je i da Narodna skupština Srbije potvrdi garancije koje je Srbima dala Vlada.

Odbornici su pozdravili i korektan odnos pripadnika MUP-a koji su prethodnih dana dežurali blizu mesta na kome su Srbi protestovali blokirajući radove. - Od najviših organa Srbije zahtevamo puno učešće Srba sa Kosova i Metohije u rešavanju svih pitanja oko izrade Platforme i utvrđivanja zajedničke politike o Kosovu i Metohiji - stoji u zaključcima.

U zaključcima Vlade Srbije koje su predsednici četiri opštine dobili u Beogradu, pored ostalog navodi se da će Vlada primeniti sporazum o integrisanom upravljanju granicom, pa će tako prelazi Jarinje i Merdare biti otvoreni 10. decembra, a Brnjak i Končulj do 31. decembra ove godine.

- Vlada ističe da su administrativni prelazi zajednički i privremenog karaktera i da ih Vlada ne tretira graničnim prelazima. Na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak neće biti naplate carina i drugih dažbina za robu namenjenu severnom delu Kosova i Metohije. Na ovim prelazima biće omogućeno slobodno korišćenje ličnih dokumenata, registarskih tablica, saobraćajnih dozvola i ostalih dokumenata izdatih od strane nadležnih organa Srbije. Ovaj režim na prelazima biće na snazi do postizanja konačnog dogovora iz oblasti ovog sporazuma. Ukoliko dođe do kršenja postignutog dogovora, Vlada će suspendovati dalje sprovođenje sporazuma - stoji u zaključku, garanciji koju su Srbi dobili od Vlade Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track