Srbi po kanadsku vizu moraju u Beč

Kresanje troškova

Srbi po kanadsku vizu moraju u Beč

Društvo -
Turističke, poslovne i studentske vize, odsad će biti izdavane u ambasadi te zemlje u Austriji

BEOGRAD - Kanadska ambasada u Beogradu zatvorila je zbog racionalizacije posla odeljenje za izdavanje viza, a turističke, poslovne i studentske vize, odsada će biti izdavane u ambasadi te zemlje u Beču.

"Odeljenje za izdavanje viza u Ambasadi Kanade je prestalo sa radom 9. maja. Sve usluge vezano za izdavanje viza su prebačene u kanadsku ambasadu u Beču," rekao je Vladan Miladinović iz pres-službe kanadske ambasade u Beogradu.

Prema njegovim rečima, ambasada u Beču je i inače do sada radila iseljeničke vize a ovde u Beogradu su se radile samo posetilačke vize.

"Odeljenje za izdavanje viza ambasade u Beču je sada odgovorno za obradu svih aplikacija za vize koje dolaze iz Srbije a pošto je ambasada pokrivala i Makedoniju i Crnu Goru, to važi onda i za te dve zemlje," dodao je Miladinović.

Miladinović objašnjava da je razlog za odluku o zatvaranju odeljenja za vize modernizacija rada i smanjenje troškova i da to nije slučaj samo u našoj zemlji.

"Ministarstvo za imigraciju uvodi određene promene u načinu na koji radi u Kanadi i u inostranstvu. Trudi se da modernizuje svoj rad ali, takođe i da smanji troškove. Odluka da se zatvori odeljenje za izdavanje viza u ambasadi u Beogradu, vezana je isklučivo za tu strategiju, znači za smanjivanje troškova," rekao je on.

On je dodao da ambasada u Beču ima i regionalno iskustvo i ekspertizu i ljude koji znaju jezik, tako da će aplikacije za vizu biti efikasno obrađivane.

"Molbe za vize koje su već podnete u Beogradu su prebačene u kancelariju Beču i tamo će biti obrađene", rekao je Miladinović.

Na sajtu kanadske ambasde u Beču istaknuto je da će građani zahteve za vize moći da podnose elektronskim putem, poštom ili lično. Obrada i izdavanje vize moći će i da se završi elektronskim putem i poštom sem u slučajevima kada službenici u Beču ne procene da je potreban razgovor sa osobama koje su podnele molbu.

Prosečno vreme potrebno za obradu zahteva je oko 15 do 20 dana navedeno je na sajtu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track