Srbi s Kosova: Rezolucija napor Beograda da dođe do rešenja

Rešenje za Kosovo

Srbi s Kosova: Rezolucija napor Beograda da dođe do rešenja

Politika -
Predstavnici Srba sa Kosova i Metohije smatraju da usvojeni dokument predstavlja važan korak pred nastavak političkog dijaloga u Briselu

BEOGRAD - Predstavnici Srba sa Kosova i Metohije jedinstvenog su stava da je dobro što je usvojena Rezolucija za Kosovo i Metohiju i da ona predstavlja napor Beograda da se dođe do pozitivnih i realnih rešenja o kosovskom pitanju.

Oni se slažu da ovaj dokument predstavlja važan korak pred nastavak političkog dijaloga u Briselu. Zamenik direktora Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Krstimir Pantić izjavio je da usvajanjem Rezolucije o KiM poslata jasna poruka da više neće biti trgovine sa državnim i nacionalnim interesima a naročito ne teritorijom Srbije.

Pantić je rekao da usvajanje Rezolucije predstavlja važan korak pred nastavak političkog dijaloga u Briselu, podsetivši da ti razgovori zvanično za cilj imaju rešavanje problema građana u pokrajini.

U suštini, briselski razgovori vođeni su tako da su Albanci svakim dogovorom dobijali sve više elemenata državnosti i to upravo uz saglasnost pregovaračkog tima Vlade Srbije koja je sve dogovore usvajala u obliku zaključaka, kazao je Pantić.

“Ovo je prvi put da predsednik Republike, Vlada Srbije i Skupština Srbije stanu iza jednog dokumenta kao što su Platforma i Rezolucija o Kosovu i Metohiji i to je jasan pokazatelj i poruka svima da država Srbija želi da se postigne kompromisno rešnje prihvatljivo i za Srbe i za Albance i da više neće biti trgovine sa državnim i nacionalnim interesima a naročito ne teritorijama”, rekao je Pantić.

Potpredsednik kosovske skupštine Petar Miletić istakao je da je dobro što usvojena Rezolucija neće zaustaviti dijalog između Beograda i Prištine.

On je kazao da u Rezoluciji postoji napor autora da se dođe do pozitivnih i realnijih rešenja o kosovskom pitanju.

"Ono što je dobro u odnosu na Platformu predsednika Srbije Tomislava Nikolića jeste da neće biti zaustavljen dijalog između Beograda i Prištine, tako da će premijeri Ivica Dačić i Hašim Tači nastaviti dijalog", rekao je Miletić.

Ono što je loše za Rezoluciju jeste da za takav dokument nije obezbeđena međunarodna podrška i što nisu ozbiljno konsultovani kosovski Srbi u vezi sa tim dokumentom.

Za poslanicu Jedinstvene srpske liste u Skupštini Kosova Radu Trajković usvojena Rezolucija je ponudila najveći mogući kompromis privremenim kosovskim institucijama.

Trajkovićeva je rekla da je Rezolucijom dat i suštinski doprinos institucionalnoj legalizaciji kosovskih Srba koji bi bio dogovoren sa predstavnicima Prištine i međunarodne zajednice, a što bi, kako je ocenila, garantovalo opstanak Srba u pokrajini.

Ovim dokumentom, smatra ona, Srbija pokušava da da doprinos normalizaciji stanja na Kosovu, a zauzvrat traži od međunarodne zajednice da shvati da Srbija nikada neće i ne može da prizna nezavisnost Kosova.

Trajkovićeva je dodala da misli da je pred Srbijom da sa Srbima sa Kosova razgovara o modalitetima zajedničkog rada na stvaranju Zajednice srpskih opština i naselja i da na međunarodnom planu ide u pravcu ukazivanja na opasnost od priznavanja nezavisnosti Kosova.

Ona je naglasila da se iz dana u dan pokazuje da "stvaranje dve albanske države remeti balans na Balkanu" i da "u perspektivi dve albanske vojske mogu da destabilizuju region".

Trajkovićeva je dodala da treba razgovarati i sa zemljama koje su priznale nezavisnost Kosova i lobirati uporno kako bi one revidirale stav o kosovskoj nezavisnosti i da je to moguće ukoliko budemo međunarodno prihvaćeni.

Bivši državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović smatra da su usvajanje ovog dokumenta znači da je kosovska tema živa i da oni koji tvrde da Kosovo više nije tema u poltičkom smislu, apsolutno greše.

On je naglasio da je na ovaj način reafirmisan stav da se za Kosovo treba boriti u skladu sa Ustavom Srbije i da je takođe reafirmisan stav da je EU destinacija gde Srbija treba da ide i teži.

"Sigurno je da na tom putu postoje različite ideje kako da se dođe do dobrog rešenja, ali je izvesno da će se u budućem periodu rešavati pitanje severa Kosova i to tako da se ne prizna Kosovo ali da se sever pokrajine definiše kao vrlo autonoman u odnosu na Prištinu", smatra on.

Osvrnuvši se na tok sednice na kojoj je usvojena Rezolucija o Kosovu, Ivanović je kazao da niko ne govori o tome kako je važno za sever Kosova obezbediti specijalan status, ali istvremeno da to ne sme da znači smanjivanje stepena dostignutih prava za Srbe koji žive južno od reke Ibar.

Analitičar Živojin Rakočević izjavio je danas da misli da će Rezoluciju o Kosovu i Metohiji svi prihvatiti, ali samo ako se bude radilo onoliko koliko se priča o KiM.

Rakočević je rekao da se Srbi plaše onoga što Beograd naziva realnošću na Kosovu i Metohiji, da je tačno da su haos i diskriminacija realni, ali da niko nema pravo da ih prihvati kao realnost u kojoj Srbi na Kosovu i Metohiji treba da žive.

Rezoluciju o Kosovu i Metohiji će svi prihvatiti, čak i Albanci i međunarodna zajednica ako budemo radili onoliko koliko pričamo o Kosovu i Metohiji, sve sem toga biće samo još jedno retoričko pražnjenje emocija, smatra Rakočević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track