Srbi sa severa Kosova traže zaštitu UN

Srbi sa severa Kosova traže zaštitu UN

Politika -
Poručujemo UNMIK-u i generalnom sekretaru SB UN Ban Ki Munu, da su Srbi na Kosovu i Metohiji bez ikakve zaštite, prepušteni sami sebi, bez prava koje im garantuju Povelja i Rezolucija SB UN, rekao je Milović

ZVEČAN - Predsednik Opštine Zvečan na severu Kosova, Dragiša Milović, pozvao je danas UN da zaštite kosovske Srbe i ocenio da oni nemaju elementarnu bezbednost kao ni prava koja im garantuju Povelja UN i Rezolucija 1244 UN o Kosovu.

"Poručujemo UNMIK-u i generalnom sekretaru SB UN Ban Ki Munu, da su Srbi na Kosovu i Metohiji bez ikakve zaštite, prepušteni sami sebi, bez prava koje im garantuju Povelja i Rezolucija SB UN", rekao je Milović na proslavi 21. godišnjice postojanja Opštine Zvečan.

Na svečanoj sednici Milović je naveo da je poslednja godina bila izuzetno teška i da su građani "preživeli brojne jednostrane nasilne akcije, provokacije i pritiske albanskih ekstremista, privremenih institucija iz Prištine, kao i onih koji ih podržavaju".

"Cilj je bio da se slomi otpor Srba na severu Kosova i Metohije i nastavi sa zaokruživanjem takozvane države Kosovo", rekao je on. Prema njegovim rečima, koliko su pritisci bili jači toliko je jačao otpor Srba nasilnoj integraciji u sistem Vlade Kosova. Milović je ocenio da se nad kosovskim Srbima stalno vrši nasilje i posebno je pomenuo nedavno ubistvo bračnog para Jeftić u Talinovcu.

"Nije dobro dok se nad Srbima vrši neviđeni teror da Euleks i Kfor šalju poruke SB UN da je na Kosovu uspostavljena bezbednost, vladavina prava i da je vreme da se ukine nadgledana nezavisnost", rekao je predsednik Opštine Zvečan. Prema njegovim rečima, pored svih teškoća, rukovodstvo i građani Zvečana nastaviće da rade na započetim projektima, pre svih na izgradnji regionalnog sistema vodosnabdevanja za Zvečan, Zubin Potok i Kosovsku Mitrovicu. Takođe će raditi na otvaranju regionalne deponije za tri opštine na severu Pokrajine i stvaranju ambijenta da mladi imaju perspektivu za život na Kosovu. Predsednik Opštine Zvečan pozdravio je formiranje nove vlade u Beogradu i izrazio očekivanje da će "postići konsenzus i strategiju po pitanju Kosova i Metohije, jer narod u Pokrajini želi da čuje kako će se rešiti problem na ovim prostorima".

"Želimo da radimo zajedno sa predstavnicima naše vlade na rešavanju kosovskog pitanja, želimo da budemo jedan tim, jer imamo samo jednu državu, a to je Srbija", rekao je Milović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja