Srbi ubili 17 vampira!

Društvo

Autor:

ZAGREB/BEOGRAD - Uvek u centru pažnje! Srbi su se u 19. veku borili protiv vampira, a u jednoj noći iz straha su spalili 17 tela, otkriće je višegodišnjeg istraživanja profesora renesansne umetnosti s britanskog univerziteta Ričarda Suga, koje je objavio Nedeljni Jutarnji list.

Srbi, vampiri, ubili vampire,

ZAGREB/BEOGRAD - Uvek u centru pažnje!
Srbi su se u 19. veku borili protiv vampira, a u jednoj noći iz straha su spalili 17 tela, otkriće je višegodišnjeg istraživanja profesora renesansne umetnosti s britanskog univerziteta Ričarda Suga, koje je objavio Nedeljni Jutarnji list.

Sug je istraživao područja današnje Grčke, Rumunije, Mađarske, Poljske, Albanije i Srbije, gde je verovanje u vampire bilo posebno izraženo.

Profesor ističe da je ovo bila pojava u 17, 18. i 19. veku, a to vreme poklapa se s periodom kad su postojala i dva naša najpoznatija vampira, Sava Savanović i Petar Blagojević. Za Savu se verovalo da je ubijao ljude koji su dolazili da melju žito u vodenici u kojoj je živeo pre smrti i da im je pio krv. Petar Blagojević je u svoje vreme dospeo u centar pažnje u Evropi jer su nakon njegove smrti ljudi u selu iznenada počeli da umiru posle kratke bolesti, a pre toga su tvrdili da im se on u snu ukazivao i davio ih. Inače, reč „vampir“ je jedina srpska reč koja je u međunarodnoj upotrebi.

(T. M.)

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Komentari (8)

Pošaljite komentar 

Popularni komentari

 • TotAl

  TotAl

  Ko ce nas resiti ovih vampira na vlasti sto nam krv piju vec deceniju....

  155 Odgovori 
 • IvanaKK

  IvanaKK

  Sledeca stavka je osnivanje Suda za zlocine nad vampirima. Da ne bude dosadno kada se u Hagu spusti zavesa...

  72 Odgovori 
 • Мустафа

  Мустафа

  ĆUT!!! Ne izazivaj xD

  44 Odgovori 

Poslednji komentar

 • Japan

  Japan

  Odmah u Hag da se sudi za nekrocid

  7 Odgovori 

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Čim udariš sirotinju po džepu, to se smatra liberalizmom. Čudno je koliko se kod nas obožava lažni liberalizam Vesna Pešić

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!