Srbi uz logorsku vatru proveli noć na Jarinju
Foto: Saponjic

I jutros stoje mašine

Srbi uz logorsku vatru proveli noć na Jarinju

Politika -
Saobraćaj preko Jarinja nije ometan tako da svi oni koji putuju iz pravca Raške na sever pokrajine i obrnuto prolaze bez većih zadržavanja uz kontrolu saobraćaja koju na prelazu obavlja Euleks

JARINJE - Građevinske mašine novopazarskih "Puteva" angažovane na izgradnji objekata integrisanog prelaza u međuzoni na Jarinju i jutros su, drugo jutro zaredom, stajale!

Za razliku od juče ujutru, jutros se u međuzoni nisu pojavili ni radnici koji rade na prelazu ni mašine.

Više stotina Srba sa severa Kosova koji od utorka protestuju na mestu gde bi trebalo da bude integrisani prelaz, sprečavajući dalje radove, noć između utorka i srede, po mrazu i jakoj susnežici pred zoru, proveli su na Jarinju, uglavnom pored logorskih vatri, i pod šatorom koji je postavljen pored puta.

Na Jarinju jutros još nema zvaničnih reakcija predsednika četiri opštine na dogovor postignut između Dačića i Tačija u Briselu.

Slaviša Ristić, predsednik opštine Zubin Potok, jutros nam je kratko rekao da Srbi čekaju integralnu verziju dogovora i da ce se tek tada oglasiti i odlučivati o daljim koracima.

Prema njegovim rečima još nema odgovora iz Beograda na noćašnje pismo upućeno predsedniku i premijeru Srbije i na zahtev da neko iz vrha vlasti dode na Jarinje i prenese Srbima garancije da na ovom mestu nece biti granice niti carine.

Oko devet jutros, u međuzoni je više stotina Srba sa severa Kosova koji očekuju dalji rasplet situacije. U međuzoni je i dvadesetak policajaca koji stoje pored puta. Mašine Puteva iz Novog Pazara koje bi trebalo da nastave rad na objektima prelaza za sada stoje oko kilometar dalje ka Raški, u Rudnici.

Predstavnici Srba sa severa kažu da ostaju u međuzoni do daljnjeg, da čekaju pisane garancije da prelaz neće biti pretvoren u granicu kao i da im se obrati neko iz državnog vrha.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track