SRBIJA KAO RUSIJA: Dobićemo MIG-35 po fabričkoj ceni!
Foto: KURIR

Isti uslovi

SRBIJA KAO RUSIJA: Dobićemo MIG-35 po fabričkoj ceni!

Društvo -
Direktor ruskog avio-koncerna Sergej Korotkov nije naveo konkretnu cifru koju treba platiti za Mig-35, jer cena zavisi od izabrane opreme

BEOGRAD - Generalni direktor ruskog avio-koncerna MiG Sergej Korotkov izjavio je da bi Rusija, ukoliko se Srbija odluči za nabavku, bila spremna da proda svoj najnoviji avion MiG-35 po istoj ceni po kojoj će ga nabaviti i ruska avijacija.

Korotkov je rekao da bi ti avioni praktično bili prodati "po fabričkoj ceni"."Da, kako za Rusiju tako i za Srbiju", rekao je Korotkov i dodao da ti avioni ne bi bili iz serije Mig-29M/M2 koje je naručila Sirija, već bi to bili potpuno novi avioni čija bi isporuka mogla da se očekuje od 18 do 24 meseca od potpisivanja ugovora.

"Reč je o tehnologiji i zato svima kažemo dve godine. Ali za Srbiju bi se potrudili da taj rok bude kraći", rekao je Korotkov. On nije naveo konkretnu cifru koju treba platiti za Mig-35, jer cena zavisi od izabrane opreme. Po njegovim rečima, ne postoji suštinska razlika u avionici, opremi i mogućnostima između aviona Mig-29M/M2 i Mig-35 zbog čega će taj koncern od završetka međunarodne vazduhoplovne izložbe Maks 2013 prestati da upotrebljava oznaku Mig-29M/M2 te će sve takve avione nazvati Mig-35.

"Imamo sve što želite od opreme u serijskoj proizvodnji i sve je integrisano na Mig-35. Sve rakete vazduh-vazduh koje proizvodi Rusija možemo da integrišemo na Mig-35 za Srbiju. Čak i rakete zapadne proizvodnje - ako to želite, jer Mig-35 ima potpuno otvorenu arhitekturu i za postojeće, i za neke nove projektile", rekao je on.

Korotkov je ocenio da Srbija, sa svojim Remontnim zavodom "Moma Stanojlović" u Batajnici, može da bude regionalni centar za remont Migova-29, ali i za neke arapske zemlje, poput Alžira. "Zašto da ih dovoze u Rusiju, kada to mogu da urade kod vas, a mi bismo preuzeli obavezu da te avione prebacimo do Batajnice. Predložili bismo i Kubi da svoje Migove-29 remontuje kod vas. Znate, nije dovoljno samo kupiti moderan avion, treba ga i održavati", rekao je on. Vojska Srbije izrazila je ranije interesovanje za kupovinu šest aviona Mig-29M2.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track