Srbija ni za 10 godina neće u EU

Danijel Server,

Srbija ni za 10 godina neće u EU

Politika -
Američki stručnjak za Balkan kaže da će Kosovo biti problem u mnogim od 35 poglavlja pregovora, osim ako se ne postigne sveobuhvatno rešenje na početku procesa

BEOGRAD - Američki stručnjak za Balkan Danijel Server kaže da Srbija neće dobiti kartu za EU ni za deceniju. Pod normalizacijom odnosa sa Prištinom trenutno se podrazumeva dogovor oko severa Kosova. To će biti dovoljno za dobijanje datuma, ali Srbija će morati da ide i dalje - da uspostavi diplomatske odnose sa KiM i razmeni ambasadore", kaže on.

Server, koji je i profesor međunarodnih studija na Univerzitetu Džon Hopkins, objašnjava da će članice koje su priznale nezavisnost Kosova insistirati na diplomatskim odnosima Prištine i Beograda, čak i ako EU kao celina to ne bude.

"Biće mnogo uslova u narednim mesecima i godinama. Kosovo će biti problem u mnogim od 35 poglavlja pregovora, osim ako se ne postigne sveobuhvatno rešenje na početku procesa. Moraćete da ispunite mnoge druge kriterijume za članstvo, uskladite zakone sa evropskim. Ne postoji jedna, već više ”ulaznica” za EU. Za to će vam biti potrebna najmanje decenija", ističe on.

Server kaže da postoje samo dva pitanja oko kojih postoji neslaganje Vašingtona i Beograda: Kosovo i RS, ali da to ne utiče na njihove u osnovi prijateljske odnose u mnogim drugim oblastima. EU sad preuzima oštriji stav oko Kosova, uglavnom zbog nemačke inicijative.Stručnjak za Balkan kaže da Srbiji problem pravi i to što je još prijemčiva za romantične predstave o vezama sa Rusijom i Pokretom nesvrstanih i da ne odustaje od ubeđenja da traženje suvereniteta nad celim Kosovom nema nikakve veze sa budućnošću u EU, i poručuje: "Ako imate utisak da vam ovaj proces nanosi samo bol, možda ste u pogrešnom procesu".

On veruje da je Ahtisarijev plan najbolje rešenje i ne vidi koji su razlozi da ga Srbija ne prihvati. "To je već prihvaćeno u Prištini, Vašingtonu i Briselu, i u ovim centrima se očekuju dalji sporazumi koji će dovesti do implementacije Ahtisarijevog plana", naglašava američki analitičar.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja