SRBIJA OGORČENA: Gotovina se ruga Srbima

SRBIJA OGORČENA: Gotovina se ruga Srbima

Politika -
Poziv oslobođenog generala Ante Gotovine da se Srbi vrate u Hrvatsku ruganje je izbeglima tokom vojne akcije „Oluja“ 1995. godine

BEOGRAD - Podsmevanje žrtvama.Srpski državni vrh i predstavnici izbegličkih udruženja zgroženi su pozivom oslobođenog hrvatskog generala Ante Gotovine, koji je u jučerašnjem, ekskluzivnom intervjuu Kuriru pozvao Srbe da se vrate u Hrvatsku rekavši da je to „njihova domovina koliko i njegova“. Tokom vojne akcije „Oluja“ 1995. koju je Gotovina predvodio proterano je oko 220.000 Srba, a Gotovinin poziv Srbima da se vrate, upućen preko Kurira, preneli su juče svi portali, TV stanice i dnev­ne novine u regionu.Predsednik Asocijacije izbegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske Milojko Budimir kaže da je poziv Gotovine neozbiljan i šamar svim prognanim Srbima.- Čista je ironija da nas onaj ko nas je proterao s kućnih ognjišta sada poziva da se tamo vratimo. To je ruganje u lice. Plašim se da će i ono malo Srba što je ostalo morati da napusti Hrvatsku zbog novonastale histerije posle oslobađanja Gotovine i Mladena Markača - kaže Budimir.Predsednik Koalicije udruženja izbeglica u Srbiji Miodrag Linta smatra da je gest Gotovine čista provokacija.- Država Hrvatska mora konkretnim delima pokazati da želi povratak Srba, i to tako što će vratiti imovinu, stanove, kuće prognanih, penzije i deviznu štednju, kao i procesuiranjem svih odgovornih za zločine i rešavanjem problema nestalih lica - tvrdi Linta.Premijer Ivica Dačić ocenjuje da je poziv Gotovine licemeran.- Iluzorno je i licemerno da poziv dolazi od onoga ko ih je proterao, ali vidite, i to je moguće. Mislim da taj njegov poziv treba da prate garancije za te ljude kad se vrate.I potpredsednik Vlade Rasim Ljajić tvrdi da je poziv Gotovine ciničan, neuverljiv i da nikoga neće ubediti da se vrati u svoj dom.- Ne postoji čovek koji je proteran iz Hrvatske zbog njegovih vojnih akcija koji će poverovati u to što govori.

Predsednik skupštine sa izbeglicama
Predsednik skupštine sa izbeglicama

Kurir 19.11.2012.
Kurir 19.11.2012.

Grubješić: Ako je iskren, pozdravljamPotpredsednica Vlade za evropske integracije Suzana Grubješić sumnja u Gotovininu iskrenost.- Ako to zaista misli nakon 17 godina od „Oluje“, onda tu izjavu pozdravljam. Ali, osim poziva Srbima da se vrate, potrebno je regulisati njihovu imovinu, što do sada nije učinjeno.

Izbeglice spremile rezoluciju o ljudskim pravimaPredstavnici udruženja izbeglih najavili su, posle jučerašnjeg sastanka s predsednikom Skupštine Nebojšom Stefanovićem, da će 25. novembra organizovati šetnju, tokom koje će parlamentu predati Predlog rezolucije o poštovanju ljudskih prava izbeglih.- Cilj je da ona obaveže Vladu i druge organe da u razgovorima sa zvaničnim Zagrebom, Sarajevom i međunarodnim organima pokrene to pitanje i da se rešavaju problemi izgnanih i raseljenih - rekao je Miodrag Linta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track