SRBIJA POD VODOM:  Voda u Tijabari i dalje nije za piće!
Foto: Printskrin Yt

Izlile se reke, prete klizišta

SRBIJA POD VODOM: Voda u Tijabari i dalje nije za piće!

Srbija -
Vanredna situacija zbog poplava na snazi je u 11 opština - u Lučanima, Požegi, Prokuplju, Gadžinom Hanu, Doljevcu, Žitorađi, Kuršumliji, Lebanu, Medveđi i Trgovištu. Zbog obilnih padavina i izlivanja vode, ima povremenih prekida u saobraćaju

Meštani više opština u Srbiji bore se s poplavama. Kritično u selu Đunis kod Kruševca. Pojavila se klizišta u Dragačevu. Iako je trenutno mirnija situacija na jugoistoku zemlje, usled naglog topljenja snega očekuje se novi rast vodostaja reka.

14.38 - Posle obilnih kiša, mutnoća na izvorištu "Krupac" i u vodovodnoj mreži u delu Pirota zvanom "Tijabara" je u opadanju, ali voda i dalje ne treba da se koristi za piće, rekao je danas direktor preduzeća "Vodovod i kanalizacija" Zoran Nikolić.

14.10 - I pored veoma visokog vodostaja Nišave od Pirota do Niša, za sada nema većih problema, navode u Centru za vanredne situacije.

http://www.youtube.com/watch?v=5WftmEg-w54

13.50 -Nivo reke Toplice opao je za metar i po i voda se povlači sa poplavljenih područje na teritoriji opština Prokuplje, Žitorađa i Kuršumlija, izjavio je načelnik Sektora za vanredne situacije u Prokuplju Srđan Mitrović. Mitrović je rekao da je i dalje poplavljeno oko 600 hektara obradivih površina, kao i da se voda još uvek nije povukla sa gradskog groblja u Prokuplju, kao i nekoliko kuća u selu Draganja i romskom naselju u tom mestu. "Najveći problem sada nam predstavlja nestašica i neispravnost vode za piće u Prokuplju i Kuršumliji, pa smo zbog toga dobili i hitnu pomoć, dodatne tri cisterne za snabdevanje građana Prokuplja", kazao je Mitrović.

13.39 - Opština Kruševac je samo ove godine za čišćenje kanala izdvojila oko 40 miliona dinara i praktično je bila spremna za trenutne vremenske neprilike, izjavio je danas gradonačelnik Bratislav Gašić. On jenaveo, da su problem napravile druge lokalne samouprave - Brus, Blace, Aleksinac, koje o tome nisu vodile računa.Dušan Todorović iz kruševačkog Štaba za vanredne situacije izjavio je da vodostaj Južne Morave, koja se kod Đunisa izlila iz svog korita, i dalje raste oko dva santimetra na sat. Prema njegovim rečima, u toku je evakuacija životinja, dok se još ne razmišlja o evakuaciji stanovništva, jer se prati kretanje vodostaja, ali ukoliko bude potrebno i to će biti organizovano. U Đunisu očekuju dolazak načelnika sektora za vanredne situacije Predraga Marića i ministra poljoprivrede u tehničkoj Vladi Dragana Glamočića. Javno preduzeće "Putevi Srbije" saopštilo je danas da je zbog poplava zabranjen saobraćaj kod nadvožnjaka u Đunisu na državnom putu II A reda broj 215, deonica Kaonik - Đunis - Deligrad. Ceo putni pojas je poplavljen zbog podizanja nivoa Južne Morave, a Ribarska reka vraća vodu uzvodno.

12.00 - Počela preventivna evakuacija u Đunisu, kod Kruševca.

9.50 - Na magistralnom putu Studenica-Mlanča voda je odnela oko sto metara asfalta, pa je više od 500 domaćinstava odsečeno od sveta.8.53 - Zapadna Morava izlila se u Čačku i u Ovčar Banji i poplavila priobalne delove, rečeno je u Sektoru za vanredne situacje. U Ovčar Banji, koja se nalazi u Ovčarsko-kablarskoj klisuri, potpljena je većina vikendica, put na izlazu iz Banje i restoran Dom koji je iseljen. Ako vodostaj Zapadne Morave nastavi da raste, mogao bi da bude ugrožen železnički saobraćaj na delu pruge Požega-Čačak, koja prolazi kroz Banju. Vodostaj Zapadne Morave visok je i u Čačku i reka je poplavila pomoćne terene pored košarkaške hale Borac, pešačku stazu i delove oko gradskog bazena

8.00 - Proglašena je vanredna odbrana od poplava u opštini Aleksinac. Vanredna situacija zbog poplava na snazi je u 11 opština - u Lučanima, Požegi, Prokuplju, Gadžinom Hanu, Doljevcu, Žitorađi, Kuršumliji, Lebanu, Medveđi i Trgovištu. Zbog obilnih padavina i izlivanja vode, ima povremenih prekida u saobraćaju.

http://www.youtube.com/watch?v=W7cSj7eIPnU
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Deo puta Tešica-Draževac je obustavljen za saobraćaj. U Vitkovcu je jedna kuća poplavljena, a u ataru sela Donji Adrovac poplavljene su oranice. Nove nevolje meštana dragačevskih sela su klizišta koja su se pojavila posle obilnih padavina koje su proteklih dana zadesile taj kraj, javlja dopisnk RTS-a iz Lučana.Više od 300 hektara bilo je pod vodom, a domaćinstva više nisu ugrožena. Ovo je posle šest godina treća elementarna nepogoda koja je donela velike štete, pa je formirana komisija za procenu štete. Usled oštećenja kolovoza u potpunom su prekidu deo puta Kraljevo - Goč, deonice Lučani - Guča i Ivanjica - Ušće. Iz "Puteva Srbije" upozoravaju na opasnost od odrona. Pojedine trafostanice isključene su iz bezbednosnih razloga, pa građani u Prokuplju, Kuršumliji i delu Niša i dalje nemaju struju. Stručnjaci upozoravaju da, iako je trenutno mirnija situacija na jugoistoku zemlje, stanovništvo treba da bude oprezno jer se usled naglog topljenja snega narednih nekoliko dana očekuje novi rast vodostaja reka.

Foto: Milen Đorđević
Foto: Milen Đorđević

Na Kopaoniku ima preko 40 centimetara snega koji će se u naredna dva dana topiti.Hidrolozi procenjuju da se porast vodostaja očekuje na Velikoj, Zapadnoj i Južnoj Moravi, Ibru, Nišavi, Toplici, Jablanici Vetrenici Mlavi i Tamišu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track