Srbija poslednja po zdravstvenoj zaštiti

Društvo

Autor:

Dobili smo 451 od potencijalnih 1.000 poena, a ispred nas su i Hrvati i Albanci

homoseksualac, HIRURG, gej, doktor, ispovest

BRISEL - Srbija je rangirana kao poslednja zemlja na listi Evropskog zdravstvenog potrošačkog indeksa (EHCI) za 2012. godinu, koji je predstavljen u Evropskom parlamentu u Briselu, budući da je dobila 451 od potencijalnih 1.000 poena.

Među 34 rangirane zemlje, Holandija je dobila 872 poena, iza nje je Danska sa 822 poena, Island (799), Luksemburg (791) i Belgija (783).

EHCI od 2005. godine objavljuje ekspertska organizacija "Helt konzjumer pauerhaus" (HCP) sa sedištem u Švedskoj.

Glavni operativni direktor HCP i vođa EHCI tima dr Arne Bjernberg kaže da Srbiju ne treba upoređivati sa bogatim članicama EU i da su njeni susedi kao što su Hrvatska (655 boda), Makedonija (527) ili Albanija (535) relevantniji i pokazuju da je pred Srbijom težak posao da dostigne te nivoe, navedeno je na sajtu HCP.

"Izgleda da osnovne usluge, kao što je vakcinacija beba, funkcionišu. Postoje rastuća prava pacijenata, ali, u celini, ishodi, kao i pristup pacijentima, moraju da se poprave", kazao je Bjernberg.

EHCI je standard merenja nivoa evropske zdravstvene zaštite.

Izdanje iz 2012. godine ocenjuje 34 nacionalna evropska sistema zdravstvene zaštite pomoću 42 indikatora, koji pokrivaju pet područja koja su ključna za potrošača zdravstvenih usluga - prava pacijenata i informacije, vreme čekanja na lečenje, ishodi, prevencija/opseg i domet pruženih usluga i farmaceutska sredstva.

EHCI odražava stalan napredak evropske zdravstvene zaštite, sa boljim ishodima i ukupnim uslovima.

Indeks ukazuje na tri izražena područja na koja treba obratiti posebnu pažnju na početku krize.

To su tendencije dužeg čekanja na skupe hirurške operacije u državama koje su najviše pogođene pogoršanjem ekonomske situacije, povećan udeo plaćanja iz sopstvenog džepa za određeni broj lečenja i nedostatak poboljšanja i čak pogoršanje u pristupu novim vrstama lekova.

Bez obzira na ekonomiju, Evropa ostaje teritorija na kojoj se infekcije događaju u bolnici. Za svaku drugu od 34 države u kojima je izvršeno merenje, EHCI postavlja crveni stepen uzbune u pogledu rizika od infekcije.

Loša ocena zbog malih izdvajanja za zdravstvo

Srbija je loše ocenjena po kvalitetu zdravstvene zaštite, jer su joj izdvajanja u zdravstvu najmanja u regionu, rečeno je danas u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO).  U Evropskom parlamentu u Briselu juče je predstavljen Evropski zdravstveni potrošački indeks (Euro Health Consumer Index) za 2012. godinu po kom je Srbija poslednja na listi 34 evropske zemlje po kvalitetu zdravstvene zaštite.U RFZO je rečeno da nisu iznenađeni lošim plasmanom Srbije, jer se sa izdvajanjem manjim od 250 evra po stanovniku ne može očekivati visok standard. Zemlje u regionu izdvajaju četiri puta više po stanovniku, a iz budžeta RFZO od 205 milijardi dinara skoro polovina se izdvaja za plate zaposlenih u zdravstvu, rekli su u tom Fondu.

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Komentari (5)

Pošaljite komentar 

Popularni komentari

 • slobodan

  slobodan

  Nisam uopšte iznenađen,ali me čudi gde su rezultati putovanja na raznorazne kongrese lekara po svim kontinentima i u najatraktivnijim svetskim destinacijama.U takvoj besparici,nije ni čudo što smo na poslednjem mestu.Pitanje je samo ko plaća ta putovanja,ili to ima veze sa tim da su nam lekovi najskuplji u regionu.

  6 Odgovori 
 • djole t

  djole t

  Uz ovu međunarodnu ocenu, zdravstvo puno korupcije. A samohvaljeni Tomica celu deceniju ministar...

  4 Odgovori 
 • Lajavi

  Lajavi

  Nema tu velike filozofije, svako može da ode na sajt zavoda za statistiku i da vidi zvanične podatke. Ja sam se šokirao, ali bukvalno šokirao kad sam video da je u Srbiji stopa smrtnosti bila veća 2010. nego ratne 1999. E, tu se bilo kakva priča o i oko zdravstva završava p.s. Za one koji ne znaju u stopu smrtnosti ulaze svi gubici života p ... više rema međunarodnoj klasifikaciji SZO (bolest, ubistva, suicid, poginuli nezavisno od uzroka).

  3 Odgovori 

Poslednji komentar

 • car

  car

  nema narod para za doktore ili trpi ili se ljeci ko njegovi preci prirodnim ljekovima,a osoblje je strucno zdravstveno,bolje nego u evropi

  0 Odgovori 

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Političari u Srbiji i Albaniji imaju priliku da odmerenim i odgovornim izjavama daju pozitivan doprinos Denis Kif ambasador Velike Britanije

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!