Srbija u kandžama albanske mafije!
Foto: Think

Zemunci izgubili prevlast

Srbija u kandžama albanske mafije!

Crna Hronika -
Čak 90 procenata droge koja dođe u Srbiju pripada albanskim kriminalcima, koji vode glavnu reč i u zapadnoj Evropi i SAD

BEOGRAD - Preuzeli tržište od „zemunaca“.Na teritoriji Srbije postoji nekoliko mafijaških grupa. Od nekad moćnog „zemunskog klana“ i grupe odbeglog Dejana Stojanovića Keke ostali su aktivni samo neki članovi, a glavnu reč u srpskom podzemlju vodi albanska mafija! Doduše, njih polako počinje da ugrožava izuzetno jaka ruska mafija, koja preko svojih kontroverznih biznismena pere novac kupovinom preduzeća, kazao je za Kurir Marko Nicović, bivši načelnik beogradske policije.Veza s kartelima- Osim albanske mafije, u Srbiji još deluju bosanska, turska i crnogorska mafija, pa čak i kineske trijade! Uticaji tih mafija međusobno se prepliću, ali glavnu reč ima albanska, koja s Kosova snabdeva Srbiju heroinom i marihuanom. Crnogorska mafija veoma dobro je povezana s južnoameričkim kartelima i takođe prodaje kokain na srpskom tržištu - kaže Nicović. Naš sagovornik objašnjava da ruska mafija u poslednjih nekoliko godina jača u Srbiji.Vođe iz KGB- Oni su trenutno najjača mafija na svetu i u Srbiji polako preuzimaju primat od albanskih kriminalaca. Ruska mafija je globalna, radi u svim zemljama sveta, a interesantno je da njeni članovi imaju međusobni dogovor o nenapadanju i pomaganju, što je uticalo na jačanje njihove moći i uticaja! Vođe mafije su im uglavnom bivši pripadnici KGB koji su ostali bez posla posle raspada SSSR - rekao je Nicović.

Foto: Jelena Obradović
Foto: Jelena Obradović

Albanska mafijaGlavni trgovci heroinom i marihuanom u Evropi. Drogu donose iz Turske, Pakistana, Avganistana i drugih istočnih zemalja, skladište je na Kosovu, a potom deo prodaju srpskim dilerima, a deo prebacuju u zemlje zapadne Evrope. Ne koriste savremeni tehnologiju kao ruska mafija, nego su porodično udruženi u poslovima. U klan ne puštaju nikoga ko nije član njihove porodice, a drogu prebacuju kamionima i autobusima. Kontrolišu srpsko narko-tržište i čak 90 procenata droge dolazi od njih.Bosanska mafijaKlan Nasera Keljmendija jedan je od tipičnih predstavnika bosanske mafije. Čovek koji je prema izveštaju Stejt departmenta jedan od najvećih narko-dilera na svetu infrastrukturu svog kriminalnog klana napravio je upravo u Sarajevu. Ovoj mafiji pripada i Željko Milovanović, kome se u Beogradu sudi za ubistvo hrvatskog novinara Ive Pukanića, kao i klan Đorđa Ždrala. Bosanska mafija bavi se trgovinom drogom, ali osnovna delatnost im je trgovina belim robljem, prodaja oružja i eksploziva, profesionalne likvidacije i falsifikovanje dokumenata.Crnogorska mafijaUglavnom se bavi trgovinom kokainom. Ima izuzetno jake veze s južnoameričkim kartelima, a kokain prebacuju preko svojih mornara ili drugih članova osoblja brodovima iz Južne Amerike do Bara i Kotora. Osim trgovine kokainom, bave se i likvidacijama za kolege iz Srbije po sistemu „Mi ubijemo vašeg neprijatelja, vi ubijete našeg“ i time otežavaju policiji da nađe prave naručioce i izvršioce ubistva. Blisko sarađuju s ruskom mafijom, koja kroz nekretnine i ulaganje u crnogorsku privredu pere novac od droge. Jedan od najvećih dilera bio je Darko Šarić, čiji je klan skoro potpuno uništen zahvaljujući američkoj DEA.Ruska mafijaNajmoćnija mafija na svetu, koja stalno jača. Njihovi biznismeni prljavi novac peru kupovinom firmi po svetu. Imaju dogovor o međusobnom nenapadanju i pomaganju, gde god da se nalaze. Bave se trgovinom drogom, ali i haj-tek kriminalom: proizvode i prodaju visokosofisticirane uređaje za prisluškivanje, snimanje i praćenje. Kao jednog od vođa ove mafije mediji pominju izvesnog Semjona Moglijeviča.Kineske trijadeŠefovi su im u Kini i odatle upravljaju svojim poslovima. Srbija je za njih samo tranzit ka zemljama zapadne Evrope i SAD. Glavna delatnost im je šverc ljudi, koje iz Kine prebacuju u evropske države preko Srbije, ali i trgovina sintetičkim drogama, koje su 20 odsto jeftinije od iste vrste droge koju prodaju druge narko-grupe.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track