Srbijagas povećava cenu gasa snabdevačima 6,4 odsto

Najavili

Srbijagas povećava cenu gasa snabdevačima 6,4 odsto

Društvo -
JP "Srbijagas" je ponudilo realnu cenu gasa koja je u trenutku podnošenja zahteva na dan 1. aprila 2013. godine, iznosila 480 dolara za hiljadu kubnih metara, što je značilo povećanje cene gasa za 14 odsto prema javnim distributerima

BEOGRAD - Javno preduzeće (JP) "Srbijagas" saopštilo je da će gas za javne snadbevače od 1. septembra poskupeti 6,4 odsto, "ali to ne znači da se za toliko podiže cena za krajnje kupce".

Agencija za energetiku danas je saopštila da će gas za gomaćinstva u Srbiji od 1. septembra biti skuplji za 4,4 odsto, a za sve kupce prosecno 5,7 odsto.

"Srbijagas" je u svom saopštenju podsetio podsetio da je to JP izabrano na javnom tenderu, koji je raspisala Vlada Srbije, za snabdevača javnih distributera.

Generalni direktor JP "Srbijagas" Dušan Bajatović tim povodom je rekao je da je na osnovu zahteva Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine i na osnovu Zaključka Vlade Srbije, Upravni odbor "Srbijagasa" smanjio cenu gasa sa 480 na 468 dolara za 1.000 metara kubnih, što predstavlja dodatnu povoljnost za potrošače iz javnog snabdevanja.

JP "Srbijagas" je ponudilo realnu cenu gasa koja je u trenutku podnošenja zahteva na dan 1. aprila 2013. godine, iznosila 480 dolara za hiljadu kubnih metara, što je značilo povećanje cene gasa za 14 odsto prema javnim distributerima.

Nakon pregovora sa Ministarstvom energetike, razvoja i zaštite životne sredine, cena gasa je umanjena za 12 dolara ili odnosno 2,5 odsto, tako da je konačno povećanje cena za javne distributere iznosilo 11,5 odsto, s tim što se u tom procentu ne menja i cena gasa za krajnje kupce koji imaju pravo na javno snabdevanje.

Na osnovu tenderske dokumentacije predviđena je i automatska promena cene u skladu sa naftnom formulom, i to je rezultiralo da povećanje prema javnim snadbevačima umesto 11,5 bude 6,4 odsto, što takođe ne znači da se za toliko podiže cena za krajnje kupce.

Nove cene gasa primenjivaće se od 1. septembra, navedeno je u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track