Srbijo sruši nelegalni spomenik teroristima

Država na potezu

Srbijo sruši nelegalni spomenik teroristima

Politika -
Nadležni organi će u najhitnijem roku reagovati u vezi sa spomenikom, kaže prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić

BEOGRAD - Sve po zakonu.Nadležni državni organi uskoro bi trebalo da uklone sporni spomenik pripadnicima Oslobodilačke vojske Bujanovca, Preševa i Medveđe (OVBPM) u centru Preševa. Spomenik je, bez dozvole, podignut članovima terorističke organizacije koja je izvela napade u kojima je ubijeno 16 civila - Srba i nepodobnih Albanaca, 18 policajaca, šest vojnika, a oteto je 43 ljudi. OVBPM je imao i dva logora u selima Breznica i Veliki Trnovac.Prema najavi lidera SNS Aleksandra Vučića, država će u ovom slučaju reagovati „u najkraćem mogućem roku i u skladu sa zakonom“.- Sve što mogu sada da kažem o spornom spomeniku, a znate da ne bismo izlazili u javnost da takva odluka nije doneta, jeste da ćemo reagovati u skladu sa zakonom. Mi poštujemo prava svih nacionalnih manjina. Ne delimo ljude po boji kože, veri i nacionalnoj pripadnosti, ali mi imamo jednu državu - državu Srbiju - koju moraju svi da poštuju - rekao je Vučić na sednici Glavnog odbora SNS održanoj u petak. On je naglasio da to važi za sve ljude, ma kako da se oni zovu i kojoj god veri i naciji da pripadaju.- U tom smislu, na teritoriji opštine Preševo poštovaće se i sprovoditi zakoni Srbije - rekao je Vučić.Na sinoć održanom sastanku rukovodstava dva udruženja veterana OVBPM dogovoreno je da zatraže da se spomenik pripadnicima te organizacije sa trga u Preševu prebaci u dvorište džamije ili u dvorište Doma kulture.- Oni su povodom toga za danas u 11 sati zakazali sastanak na kojem će se sastati sa liderima svih šest partija Albanaca na jugu Srbije i posle toga će zatražiti od Vlade Srbije nekoliko dana za sprovođenje odluke - kaže naš sagovornik.Među Albancima očigledno ne postoji jedinstven stav prema spomeniku, jer neki od njih tvrde da su spremni da protestuju, kao i da spomenik brane i svojim telima ako to bude neophodno.Reporteri Kurira obišli su sinoć spomenik u Preševu i na platou na kojem je postavljen zatekli nekoliko albanskih dečaka koji su igrali fudbal. Nigde u blizini nije bilo ni Žandarmerije, ni drugih jedinica srpske policije, a tišinu su prekidali samo udarci lopte. Dečaci su se pravili da ne razumeju srpski, sve vreme pričajući na albanskom i smejući se.Nakon toga je na plato došao muškarac od 40 godina, koji je vikao na njih, a zatim ih i oterao. Prisustvo reportera Kurira odmah je primećeno, pa su plato počeli da obilaze preševski Albanci, koji su, navodno, došli da snime i fotografišu spomenik. Ispod oka su zagledali ekipu naše redakcije. Kada je novinarka Kurira pokušala da započne razgovor s jednim od njih, on je okrenuo glavu i brzim korakom otišao.Srbi se sinoć nisu mogli videti na ulicama Preševa. Kako nam je rečeno, oni izlaze samo kad moraju.Podsetimo, pripadnici Žandarmerije Srbije stigli su u Preševo još u četvrtak. Scenario akcije drži se u strogoj tajnosti, tako da samo najviše državno rukovodstvo zna kada će i na koji način doći do ove operacije.

Pakleni planSrpske vojne službe otkrile su prethodnih dana pakleni plan Albanaca s juga Srbije da prilikom uklanjanja spomenika bivšim članovima OVBPM izazovu krvoproliće, za koje bi bili okrivljeni srpska žandarmerija i MUP Srbije.

Albanci srušili Vuka KaradžićaNa društvenim mrežama prethodnih dana pojavila se fotografija porušenog spomenika Vuku Karadžiću u centru Prištine. Ovaj spomenik srušen je još 1999. iako je bio podignut uz dozvolu vlasti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track