Srbijo, vratimo osmeh dečaku-heroju Milanu Ponjigeru

Političari pokažite da imate dušu

Srbijo, vratimo osmeh dečaku-heroju Milanu Ponjigeru

Društvo -
Kurir apeluje na sve državne institucije da se dečaku kom su se ubili roditelji i koji je od tuge prestao da jede i govori obezbedi adekvatna lekarska, kao i svaka druga vrsta pomoći

BEOGRAD - Ne okrećimo leđa...Tužna priča o malom Milanu Ponjigeru, koji je od tuge prestao da jede i da govori, uzdrmala je celu Srbiju. Nakon što je Kurir juče objavio tekst o stanju dečaka kom su se 2011. ubili roditelji, usledili su brojni komentari ljudi dirnutih njegovom tužnom životnom pričom. Neki su se čak javljali i da kažu kako bi rado usvojili malog Milana. Kurir apeluje na sve nadležne institucije da zajedno pomognemo malom Milanu, kom je neophodna lekarska i svaka druga stručna pomoć kako bi povratio živost i ponovo postao veseo dečak.Po ceo dan u stanuKako nam je Gabrijela Meler rekla kad smo bili u poseti malom Milanu, on uopšte ne izlazi iz stana.- Po ceo dan je unutra. Ja ne mogu da ga šetam, nemam kad ljudi... Ovde kuvam, spremam i perem. Dođe Luka kući i s njim moram domaći da radim, a vidite kako je on nemoguć. Treba to sve postići. Ionako Milan najviše voli da gleda televiziju. Stavim ga ispred televizora i on je u stanju ceo dan da tako ostane - kaže Gabrijela.Hitno kod psihologaNikolina Ljepava, psiholog iz Udruženja roditelja, kaže za Kurir da malog Milana staratelji pod hitno treba da odvedu kod psihologa.- Dečaku zaista treba pomoć. Mora se prvo utvrditi da li on ima neka oštećenja od samog pada. Zatim treba da se obavi razgovor s psihologom i da se utvrdi kakve traume dete vuče. Njemu treba pomoć, to je očigledno, jer ima samo 12 kilograma. Mora se utvrditi kakav sad život ima jer je moguće da je zlostavljan i da je zaostao u razvoju - kaže Ljepava i dodaje da nadležne institucije treba da reaguju.- Centar za socijalni rad i Domovi zdravlja treba da se uključe i da pomognu kako bi se videlo šta je problem - objašnjava Ljepava.Iz Centra za socijalni rad kažu da oni više neće kontrolisati malog Ponjingera.- Mi smo ustanovili da je s detetom sve u redu. Posle toga više ništa nećemo preduzimati. Nama je obaveza jednom godišnje da obiđemo dečaka, a ove godine smo to uradili tri puta, treći put na vašu inicijativu - kažu u Centru za socijalni rad.Bez odgovoraMinistarstvo odbrane do zaključenja broja nije poslalo odgovor na naša pitanja o eventualnoj pomoći koju bi mogli da pruže Ponjigeru.Podsetimo, Milanov otac Palko Ponjinger je u decembru 2011. sa šestog sprata samačkog hotela u Batutovoj ulici gurnuo ženu Ilkonu, a zatim je skočio sa sinom u naručju. Melerovi su nakon usvajanja malog Milana od države dobili stan na Vračaru, koji je, kako saznajemo od Centra za socijalni rad, još uvek u fazi izgradnje.

Psiholog Ljepava: Moguće je da je zlostavljan i da je zaostao u razvoju
Psiholog Ljepava: Moguće je da je zlostavljan i da je zaostao u razvoju

Miroslav MelerGABRIJELA ĆE BITI KAŽNJENA ŠTO JE PRIČALA S VAMA!Iako je Kurir samo preneo reči Milanove starateljke Gabrijele i istog dana pokušao da stupi u kontakt s Miroslavom, njenim suprugom i bratom od ujaka malog Milana, koji se nije javljao, on je juče osudio to što smo objavili u kakvom je stanju dečak.- Znate li šta ste uradili? Uništili ste mi život. Pa on ima grip, zato povraća! Ja se trudim oko njega već dve godine i šta sad... Gabrijela će biti kažnjena što je uopšte pričala s vama. Sad me svi zovu i ne znam šta da kažem. Sram vas bilo - rekao nam je Meler, nakon čega je spustio slušalicu.

Zoran MitrovićTO JE KRIVIČNO DELO!Zoran Mitrović iz NVO Muška sigurnost - sigurnost za sve kaže za Kurir da je zakonom kažnjivo ostavljanje dece same po nekoliko sati.- Ostavljanje dece same u kući koja imaju manje od 10 godina je krivično delo. Iz toga se vidi da ne postoji posvećenost detetu i da je prisutno zanemarivanje. Svaki staratelj bi trebalo deci da pruži toplinu i ljubav. Malom Milanu treba pomoć! Centar za socijalni rad mora ponovo da reaguje - kaže Mitrović.

ČinjeniceDEČAK OTEŽANO GOVORI- Milan ima samo 12 kilograma- Ništa ne jede- Stalno povraća- Teško govori

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track