Srbima spremili krvavi scenario

Albanska mafija uzvraća udarac

Srbima spremili krvavi scenario

Politika -
Kriminalne grupe s Kosova zbog presecanja puteva droge gube više od sto miliona evra mesečno, te zato pripremaju ozbiljne sukobe

BEOGRAD - Mafija ne bira sredstva.Pretnje tzv. Albanske nacionalne armije (ANA) „krvavim scenarijem“ na severu Kosova, ali i u širem regionu, motivisane su s jedne strane zastrašivanjem Srba kako ne bi izašli na izbore, a s druge strane interesima albanske mafije, koja gubi na stotine miliona evra zbog presecanja puteva droge, trgovine ljudima i šverca robe široke potrošnje.

- Srbija je dosta uradila na suzbijanju organizovanog kriminala i presecanju puteva narkotika, što je zadalo ogroman udarac albanskoj mafiji, koja gubi gotovo stotine miliona evra mesečno - kaže izvor Kurira i nastavlja:

„Uništenje kriminalnih grupa u Srbiji dovelo bi do toga da albanska mafija ostane bez partnera i posrednika za evropsko tržište narkotika. Pohapšene kriminalne grupe, prema operativnim saznanjima, bile su u stalnom kontaktu sa albanskim narko-klanovima, a sastanci su organizovani u evropskim zemljama, kao i u CG i BiH. Uvođenjem reda u zemlje regiona, odnosno približavanjem EU i usklađivanjem propisa s propisima Unije, najveću štetu pretrpela bi mafija, koja najbolje posluje kad vlada haos, kad su slabe institucije tih zemalja“.

Bivši direktor Vojnobezbednosne agencije Momir Stojanović u izjavi za Kurir kaže da je jasno da iza pretnji ANA stoji zvanična Priština.

On dodaje da je sasvim jasno da iza ovakvih pretnji stoje i mafijaški interesi.

- Celo kosovsko društvo počiva na mafijaškom sistemu. Jedino što tamo egzistira su klanovske borbe oko šverca, trgovine belim robljem, narkoticima. Nosioci tog šverca su bivši šefovi OVK, koji se danas oglašavaju kroz saopštenja ANA, a kosovske institucije ne reaguju jer su duboko involvirane - kaže Stojanović.

Naučni savetnik u beogradskom Institutu za političke studije Radoslav Gaćinović kaže da ne treba smetnuti s uma da je cilj albanskog separatističkog i terorističkog pokreta na Balkanu ne samo da odvajanje Kosova već i stvaranje „velikog Kosova“ od delova zapadne Makedonije, jugoistočne Srbije i delova Crne Gore.

- Oni će raditi da taj cilj ostvare kroz izazivanje velikih nereda na KiM. Tu su međunarodne snage bezbednosti u potpunosti podbacile, jer ne čine ništa da spreče narastanje politički motivisanog nasilja - kaže Gaćinović.

Tači i Haradinaj na čelu mafije

Bivši lideri OVK predvodnici su na desetine manjih porodičnih mafijaških grupa. Kao najjači izdvajaju se kriminalni klanovi Tači, Haradinaj i Mustafa, o kojima je Kurir pisao prošlog leta. Čak pet velikih kriminalnih grupa s Kosova ima ključnu ulogu u trgovini heroinom u Evropi. Najjača je grupa iz Peći, a slede one iz Kosovske Mitrovice, Prištine, Đakovice i Prizrena.

Prete balkanskim ratom

„Politički lider“ ANA Gafur Adili pozvao je međunarodnu zajednicu da sazove konferenciju kako bi se sprečio još jedan balkanski rat. On je „upozorio“ SAD, UN, EU i NATO da će njegove snage „biti prinuđene da intervenišu posle događaja na severu Kosova, zapadu Makedonije, jugu Srbije i delovima Grčke“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track