SRBIN HEROJ: Bilo je stravično, gorele su tone nafte

Spasao američkog kamiondžiju

SRBIN HEROJ: Bilo je stravično, gorele su tone nafte

Društvo -
Ivan Vasović dobitnik je nagrade „Gudjira“ za najplemenitiji podvig u SAD zbog spasavanja vozača čiji je kamion eksplodirao

NIŠ - Ponos nacije!Nišlija Ivan Vasović (42) dobitnik je ovogodišnje nagrade Heroj auto-puta, koju dodeljuje najpoznatija svetska kompanija za proizvodnju pneumatika „Gudjir“. Laskavo priznanje za najplemenitiji podvig na američkim auto-putevima Vasoviću je pripalo zbog spasavanja američkog kamiondžije čije je vozilo eksplodiralo 27. oktobra prošle godine u Los Anđelesu.Vasović već 11 godina živi u Americi, gde je osnovao svoju prevozničku kompaniju pod nazivom „Boulevardman Way, Inc.“, pošto je do odlaska preko bare živeo na niškom Bulevaru Nemanjića.- Moji kamioni voze za jednu od najvećih kompanija u Americi, „Hab grup treking“. Iako sam vlasnik kompanije i imam svoje radnike, nastavio sam da vozim kamione. Tog 27. oktobra taman sam započeo radni dan, bilo je nešto posle šest ujutro, kad sam na nadvožnjaku na putu koji vodi za Long Bič čuo lomljavu. Pogledao sam gore i ugledao duplu cisternu kako probija ogradu, a zatim ostaje da visi u vazduhu. U trenutku je došlo do požara, video sam kako vozač lomi prozor i pada na auto-put. Ja i jedan pružni radnik, koji se zatekao u blizini, priskočili smo mu u pomoć. Prizor je bio stravičan, gorelo je osam hiljada galona nafte, a kad smo mu prišli, shvatili smo da je i vozač u plamenu. Bacio sam na njega jaknu da bih ga ugasio, a zatim smo počeli da ga vučemo od cisterne, koja je svakog trenutka mogla da eksplodira - priča za Kurir hrabri Nišlija.Zbog vreline, spasioci su unesrećenog vozača pomicali po nekoliko metara, pa bi mu se ponovo vraćali, a onda se hrabri Srbin dosetio kako da uspešno okonča podvig.- Otrčao sam do kamiona, u kojem je bilo mnogo vode, pa smo se ja i moj pomagač polili kako bismo mogli da izdržimo vrelinu. Uspeli smo da vozača povučemo dvadesetak metara od cisterne i u tom trenutku je sve eksplodiralo, a zapaljeni delovi pali su na mesto na kojem smo bili samo nekoliko sekundi ranije - kaže Vasović.Za priznanje Heroj auto-puta Vasovića je predložio njegov menadžer Džon Moreno.- Da sam kandidat za nagradu, saznao samo od „Gudjira“, čiji su mi predstavnici telefonirali početkom ove godine i obavestili me da sam jedan od četvorice finalista. Nagrada mi je dodeljena 27. marta na sajmu transporta u Luizvilu, u Kentakiju. To je izazvalo pravu medijsku pomamu u Americi, bio sam gost na televiziji KTLA5, a sa mnom je prilog napravila i nacionalna ABC TV. Ni posle šest meseci Ivan ne zna ime čoveka koga je spasao.- U toku je velika istraga o ovom događaju, pa se svi detalji, uključujući identitet vozača, čuvaju u tajnosti.

FondacijaUSTANOVLJENA NAGRADA „IVAN VASOVIĆ“Kompanija za koju Vasović radi, nakon njegovog podviga, odlučila je da ustanovi fondaciju i nagradu koja će nositi njegovo ime, a koja će se dodeljivati najhrabrijim kamiondžijama. Ivanova majka Milica kaže za Kurir da je ponosna zbog njegovog podviga, ali da je doživela veliku traumu gledajući snimak spasavanja.- To je bilo strašno, Ivan je lako mogao da pogine. Mnogo sam se potresla, ali drago mi je što je tamo, u tuđoj zemlji, pokazao kakav je čovek - kazala je Milica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track