Srbin izbegao snežnu smrt!

Strava na francuskim alpima

Srbin izbegao snežnu smrt!

Planeta -
Nišlija Miloš Janković povredio rebra u lavini koja se sručila na planinare na Monblanu i ubila devetoro

PARIZ - Tragedija.Miloš Janković (32) iz Niša lakše je povređen u snežnoj lavini koja se juče ujutru obrušila na planinarsku ekspediciju u francuskom alpskom skijalištu Šamoni na Monblanu, u kojoj je poginulo devet alpinista.Nataša Ilić Janković, Miloševa supruga, rekla je da ne zna šta se tačno dogodilo, ali da se on nakratko javio i rekao da je reč o povredi rebara.Pošto je Milošu neophodan sanitetski transport do Srbije, njegova porodica je zabrinuta jer još nisu uspeli da stupe u kontakt ni s Ambasadom Srbije u Francuskoj, ni s predstavnicima Ministarstva inostranih poslova, a prevoz ne mogu sami da organizuju.

U kriznom štabu u Šamoniju Kuriru je rečeno da se Miloš oseća dobro i da mu je stanje stabilno, dok u Planinarskom savezu Niša kažu kako on ne bi trebalo dugo da odsustvuje s planina.- Reč je o iskusnom i izuzetno spremnom planinaru i sportisti, koji ima iskustva u ovakvim planinarskim akcijama i poznat je po dobroj tehnici - rekli su u Savezu.Janković je profesor matematike u jednoj osnovnoj školi u Nišu, a član je i planinarskog kluba „Železničar“ iz Niša. Inače, uspon je juče izvela grupa od troje niških planinara, koji su se vratili u Šamoni pre oluje, a Miloš je bio u drugoj grupi.U nesreći su stradala dva Švajcarca, dva Nemca, dva Španca, kao i tri državljana Britanije. Devetoro alpinista je lakše povređeno i zbrinuti su u bolnici. Četvoro planinara, za koje se verovalo da su nestali, ipak su živi i zdravi jer se ispostavilo da je dvoje odustalo od uspona, a drugo dvoje je izabralo drugu rutu, saopštila je francuska policija.- Broj stradalih ostaje devet. Više nema nikog na spisku nestalih - izjavio je sinoć policijski poručnik Emanuel Vega.Ekspediciju je činilo 28 planinara, a nesreća se dogodila pošto je jedan od njih, penjući su uz vrh Monmodi (Ukleti vrh), koji se nalazi na 4.465 metara visine, pokrenuo lavinu nakon što je odlomio parče snega i leda. Na njih se sručilo 100 kvadratnih metara snega debljine dva metra i iskidalo dva užeta za koja su bili vezani. Prvi poziv u pomoć policija je dobila oko 5.25 ujutru, od jednog povređenog alpiniste.U spasilačkoj akciji učestvovalo je 30 ljudi, dve ekipe s psima i helikopteri. Francuski ministar unutrašnjih poslova Manuel Vals otišao je na mesto nesreće.

59 mrtvih za 9 godina- jul 2012.9 mrtvih u lavini- jun 2011. 6 stradalo zbog pada- avgust 2009. 3 poginulo usled pada- januar 2009.6 poginulih usled pada- avgust 2008. 8 poginulih u lavinil od 2003. do 2007. stradalo je 27 ljudi

Španci kupili mesto u ekipi i poginuli- Policija je, na osnovu spiska gostiju jednog planinarskog doma iz kog su nesrećni planinari započeli uspon, najpre verovala da je u lavini nestalo dvoje Britanaca i dvoje Španaca. Međutim, ispostavilo se da su Britanci krenuli iz skloništa, a zatim skrenuli na drugi put i tako izbegli lavinu, dok je dvoje Španaca prodalo svoja mesta u planinarskom domu dvojici drugih Španaca, koji su, nažalost, poginuli u lavini - kazao je Emanuel Vega.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track