SREĆAN ROĐENDAN: Srpska Vikipedija slavi 10 godina
Foto: Wikipedia.org

17 miliona pregleda mesečno

SREĆAN ROĐENDAN: Srpska Vikipedija slavi 10 godina

Tech -
Vikipedija na srpskom jeziku do današnjeg dana broji preko 180 000 napisanih članaka. Kada bi se stvorila mogućnost da taj onlajn sadržaj ode u štampu, Vikipedija na srpskom bi imala 45 tomova

Najveća enciklopedija na srpskom jeziku, Vikipedija, na današnji dan slavi svoju prvu deceniju postojanja. Za svojih deset godina, na Vikipediju na srpskom jeziku registrivalo se preko 100 000 korisnika, koji su svojim člancima doprineli svekolikom ljudskom znanju.

Vikipedija na srpskom jeziku do današnjeg dana broji preko 180 000 napisanih članaka. Kada bi se stvorila mogućnost da taj onlajn sadržaj ode u štampu, Vikipedija na srpskom bi imala 45 tomova!

To bi ujedno bila najobimnija enciklopedija ikada napisana na srpskom jeziku. Od 284 jezičke verzije, Vikipedija na srpskom nalazi se na 29. mestu po veličini.Katkad je Vikipedija bila osporavana kao legitimni izvor informacija. Međutim, značaj Vikipedije se ogleda u činjenici da ona samo u Srbiji ima preko 17 miliona pregleda na mesečnom nivou, a prema podacima Aleksa rankinga, Vikipedija je sedmi po posećenosti sajt u Srbiji.

Vikipedija na srpskom jeziku biva primećivana i na međunarodnom nivou. Vebfest festival, najveći te vrste u ovom delu Evrope, 2009. godine ukazao je veliku čast da Vikipedija na srpskom bude nosilac titule najboljeg edukativnog sajta za tu godinu.

Kao da međunarodna priznanja nisu dovoljne, korisnost i legitimnost Vikipedije se ogleda i u zainteresovanosti nacionalnih i edukativnih institucija za saradnju. Vikipedija je u cilju širenja slobodnog znanja uspostavila saradnju i sa GLAM institucijama. (GLAM je engleski akronim za galerije, biblioteke, arhive i muzeje)

Vikipedija na srpskom danas ređa deset svećica. A ima jednu jedinu želju – slobodno znanje za sve ljude!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track