Srpski filmski festival u Čikagu od 6. do 8. decembra

Kulturna manifestacija

Srpski filmski festival u Čikagu od 6. do 8. decembra

Pop kultura -
Uz brojne eminentne goste iz Srbije, biće prikazana naša najpopularnija nova filmska ostvarenja

Srpska zajednica u Čikagu domaćin je kulturne manifestacije koja će ovom delu Amerike predstaviti najpopularnija filmska ostvarenja iz Srbije. Srpski filmski festival Čikago 2013. održaće se u prestižnom Muvico teataru u Čikagu od 6. do 8. decembra, na kome će se predstaviti najnovija filmska dostignuća srpske kinematografije.

Odbor Srpskog filmskog festivala Čikago 2013. u saradnji sa Kancelarijom za dijasporu, Ministarstvom za kulturu Republike Srbije, i Srpsko-Američkim muzejom Sveti Sava, a na inicijativu Slavice Petrović, direktora festivala, odlučio je da srpska zajednica u Čikagu postane domaćin ove kulturne manifestacije koja će se održavati svake godine, a kojoj će prisustvovati brojni filmski umetnici iz Srbije.

http://www.youtube.com/watch?v=TgaE7y8QjT0

Tokom ovogodišnjeg festivala biće prikazana trenutno najpopularnija filmska ostvarenja srpske produkcije. U okviru programa biće prikazani filmovi, koji su već predstavljeni publici na raznim festivalima u Srbiji i Evropi, sa kojih su poneli i brojne nagrade: “Krugovi”- Srđana Golubovića, “Falsifikator” - Gorana Markovića, “Kad svane dan”- Gorana Paskaljevića, “Mamaroš“ Momčila Mome Mrdakovića, “Put ružama posut” - Olivere Šaranović i “Zemlja trubača” Adama Pogofa.

http://www.youtube.com/watch?v=nGeefEdh0T0

Pored ovih naslova posetioci će imati priliku da vide i nekoliko dokumentarnih filmova koji će biti prikazani u okviru pratećeg programa festivala. Svi filmovi su titlovani, odnosno, prevedeni na engleski jezik, tako da će i naši prijatelji Amerikanci moći da uživaju u filmovima srpske kinematografije i da se bolje upoznaju sa našom kulturom. Ovo je samo jedan aspekt srpske umetnosti i kulture koji će ovom prilikom biti predstavljen u američkoj i svetskoj metropoli - Čikagu. O značaju Srpskog filmskog festivala u Čikagu svedoče i brojni eminentni gosti, glumci, reditelji i producenti, koji će se nakon emitovanja filmova i lično pokloniti publici.

http://www.youtube.com/watch?v=kYO3I7wSiq4

Prve večeri 6. decembra, predviđeno je svečano otvaranje festivala uz prijem i druženje sa gostima iz sveta filma. Nakon toga slede projekcije dva filma uz razgovor sa režiserom i protagonistima. Drugog dana će se takodje prikazati dva filma između čijih projekcija će publika imati priliku da se sretne sa gostima, dok će treće večeri nakon projekcije filmova i razgovora sa gostima biti i svečano zatvaranje festivala uz prigodan program i muziku.

Čikaška publika će imati privilegiju da glasa i izabere najbolji film, koji će dobiti nagradu publike Sebian Film Festivala Chicago 2013.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track