ŠTA SE KRIJE IZA HAPŠENJA NAJBOGATIJEG UKRAJINCA: Amerikanci traže insajdera za Gasrpom?
Foto: Reuters

Spremaju nove sankcije

ŠTA SE KRIJE IZA HAPŠENJA NAJBOGATIJEG UKRAJINCA: Amerikanci traže insajdera za Gasrpom?

Planeta -
Informacije koje bi Firtaš mogao da otkrije mogle da pomognu američkim vlastima da osmisle oštrije sankcije, tvrdi analitičar

Ukrajinskog oligarha Dmitrija Firtaša, koji je u Beču uhapšen 12. marta, u Sjedinjenim Državama terete za umešanost u pokušaj podmićivanja u vezi sa 500 miliona dolara vrednim rudarskim projektom u Indiji.

Mihail Korčemkin, bivši analitičar sovjetskog ministarstva za gas koji danas živi i radi u Pensilvaniji, veruje da je u pozadini optužnice uverenje SAD da bi ukrajinski biznismen mogao da poseduje informacije o poslovima ruskog Gazproma.

Uprkos tvrdnjama Amerikanaca da optužnica nema veze s ukrajinskom krizom, informacije kakve bi Firtaš mogao da otkrije mogle da pomognu američkim vlastima da osmisle oštrije sankcije protiv kruga oko Vladimira Putina, tvrdi taj analitičar.

Firtaša i ostale iz grupe koja je optužena u Čikagu, a koji su državljani SAD, osim za pokušaj podmićivanja u slučaju posla s Indijcima, terete pojedinačno i za reketiranje i pranje novca, a preti im kazna od 20 godina zatvora.

Amerikanci u optužnici navode da Firtašovu poslovnu imperiju čini 18 firmi registrovanih na Britanskim Devičanskim Ostrvima i još 127 kompanija u Austriji, na Kipru, u Švajcarskoj, Sejšelima...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track