STALI RADOVI: Građani će spavati na Jarinju

Integrisani prelazi

STALI RADOVI: Građani će spavati na Jarinju

Politika -
Krstimir Pantić izjavio da će građani protestovati demokratski i na miran način, i izrazio uverenje da neće biti primene sile od strane MUP-a

JARINJE - Odbornici četiri skupštine opštine oko 18 sati jednoglasno su odbili predlog da se povuku stotinu metara unazad i naj taj način omoguće nastavak radova na gradnji integrisanog prelaza na Jarinju!

Pre toga predsednici četiri opštine i načelnik Kosovsko mitrovačkog okruga u Raški su razgovarali sa predstavnicima MUP-a Srbije. Iz Raške su predsednici došli sa predlogom da se ljudi koji protestuju povuku 100 metara unazad, međutim, to je odbijeno.

Krstimir Pantić, predsednik opštine Kosovska Mitrovica, u ime odbornika uputio je poziv premijeru Dačiću da pisanim putem garantuje da na Jarinju neće biti granice, kao i poziv da Dačić ili njegov predstavnik dođu na Jarinje i obrate se narodu. Pantić je rekao da će Srbi na Jarinju protestovati demokratski i na miran način, i izrazio uverenje da neće biti primene sile od strane MUP-a Srbije. Načelnik kosovsko mitrovačkog okruga oko 18 sati prozvao je okupljene da se spreme da po velikoj hladnoći konače na Jarinju.

Odbijen prelog MUP-a

Odbornici sa severa Kosova odbili su večeras predlog Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije da se građani koji protestuju pomere stotinak metara od prelaza Jarinje i omoguće nastavak radova u sklopu primene sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima, koji oni ne prihvataju.

Predstavnici MUP Srbije održali su u Raškoj sastanak sa načelnikom kosovskomitrovačkog okruga i predsednicima skupština i opština sa severa Kosova.

Okupljni odbornici i, kojima su se pridružili i građani, rekli su da neće odustati od protesta i da očekuju da im neko iz Beograda dođe i saopšti šta je tačno dogovoreno u Briselu.

Učesnici protesta sede oko logorske vatre, uz pesmu, odlučni da tu provedu i noć.

Oni su protiv uspostavljanja bilo kakve granice i traže da koriste dokumenta Srbije i tablice koje izdaje MUP, kao i da prihod od carine ne ide Prištini. Sporazum o integrisanom upravljanju prelazom/granicom (IBM ) stupa na snagu 10. Decembra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track