DAČIĆ NA STAROM SAJMIŠTU: Sećanje na žrtve holokausta
Foto: Tanjug

Dan sećanja na žrtve holokausta

DAČIĆ NA STAROM SAJMIŠTU: Sećanje na žrtve holokausta

Društvo -
Dačić sa komemoracije poručio da Srbija i danas, kao neodvojivi deo svog postojanja, gaji antifašističku tradiciju, sećajući se žrtava koje je položila u Drugom svetskom ratu
1 / 4 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Premijer Ivica Dačić predvodio centralnu komemorativnu svečanost povodom Dana sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u II svetskom ratu.Komemoracija je održana u 11 sati ceremonijom polaganja venaca i odavanja počasti, kao i prigodnim umetničkim programom kod spomenika Žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu, u okviru kompleksa nekadašnjeg nacističkog logora smrti Staro sajmište na Novom Beogradu.

Dačić je tom prilikom poručio da Srbija i danas, kao neodvojivi deo svog postojanja, gaji antifašističku tradiciju, sećajući se žrtava koje je položila u Drugom svetskom ratu i prihvativši ulogu faktora mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu. Dačić je istakao da su brojne žrtve tog rata posledica ideologija nertolerancije i mržnja i opomena koju moramo da usvojimo kako se slični tragični događaji ne bi dešavali i u našem veku.

"Ideja unije evropskih država nastala je kao proizvod pobede nad fašizmom i najznačajniji je mirovni projekat u istoriji našeg kontinenta. Upravo sledeći antifašističke vrednosti Srbija čini krupne korake ka evrointegracijama", rekao je on, podsetivši da je Srbija u prošlosti umela da odredi svoje mesto na međunarodnoj sceni, tako što je u miru gradila zajednički progres, a u ratu bila na strani boraca protiv fašizma. Prema njegovim rečima, danas je Srbija istinski demokratska država zasnovana na poštovanju Ustava, zakona, ljudskih i građanskih prava i sloboda, i zemlja u kojoj se sprovode reforme i koja svoje interese brani isključcivo diplomatskim sredstvima. Izazove sa kojima se suočava Srbija, kako je istakao Dačić, vidi kao priliku da demonstrira zrelost svojih institucija i principe međunarodnog prava zasnovane upravo na pobedi protiv fašizma u Drugom svetskom ratu.

Srbija je, kako je istakao, značajan činilac i garant mira i stabilnostina na Zapadnom Balkanu, a turbulentna prošlost za nju nije prepreka uspostavljanju dobrosusedskih odnosa zasnovanih na poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta. "Građani Srbije, naša je prošlost važan segment našeg identiteta i istovremeno pruža osnovu da sadašnjost i budućnost učinimo prosperitetnom. Isključivo od nas zavisi da li ćemno se prihvatiti izazova i potomcima ostaviti demokratsku i građansku državu", rekao je Dačić.Premijer je građane pozvao da se okupe oko zajedničkih ciljeva i nastave da Srbiju grade kao domovinu ravnopravnih i slobodnih građana, čime će se ostvariti i želje predaka, pobednika u Drugom svetskom ratu. Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu obeležen je, uz prisustvo porodica žrtava, predstavnika više ministarstava i diplomatskog kora, polaganjem venaca kod spomenika Žrtvama genocida koji se nalazi u okviru kompleksa nekadašnjeg nacističkog logora smrti Staro sajmište. Ceremoniji su prisustvovali i predstavnici Saveza jevrejskih opština Srbije i Saveta romske nacionalne manjine. Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu obeležava se 22. aprila u spomen na proboj zatočenika koncentracionog logora "Jasenovac" u kvislinškoj tvorevini Nezavisnoj Državi Hrvatskoj 1945. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track