Aleksandar Milić Mili: Koka-Kola me je pokrala, bez dozvole koristi moj hit!
Foto: Dragan Kadić

Niko ga nije pozvao povodom autorskih prava

Aleksandar Milić Mili: Koka-Kola me je pokrala, bez dozvole koristi moj hit!

Stars -
On tvrdi da se velika kompanija protivpravno služi stihovima Miligramove slušane pesme „Ponovo libero“

Kompanija „Koka-Kola“ je uzela stihove „Ponovo libero“ iz jednog od najvećih hitova beogradske grupe „Miligram“ sa njihovog prvog albuma, koji je 2010. godine rasprodat u neverovatnom tiražu od čak 300.000 primeraka.Ne kontaktirajući „Miligram mjuzik“, koji je vlasnik svih imovinskih prava, „Koka-Kola“ je pod tim sloganom napravila kampanju za Srbiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, a moguće i šire, tvrdi Aleksandar Milić Mili. Na pakovanja ovog gaziranog pića štampane su reči „Ponovo libero“, što direktno ukazuje na hit koji je svojevremeno otpevao Željko Joksimović, a Milijevo je autorsko delo. Nisu tražili dozvoluS obzirom na to da je reč o poslu vrednom desetine miliona evra, a pomenuti slogan je jedan od zaštitnih znakova „Miligrama“, Mili kaže:- To je direktna asocijacija na moju pesmu, u čiju promociju je uloženo mnogo sredstava, i regionalno fraza „Ponovo libero“ isključivo ukazuje na „Miligram“. Nije mi jasno kako takav gigant kao što je „Koka-Kola“ može sebi dopustiti takvo flagrantno kršenje imovinskih prava i nečijeg truda. Nadam se da naš pravni sistem ima odgovor na ovakvu situaciju. Sve i da su iz Koka-Kole kontaktirali Marinu Tucaković i Ljiljanu Jogovanović, autorke teksta morali su da traže moju dozvolu jer je „Miligram mjuzik“ vlasnik svih imovinskih prava - rekao nam je Mili, koji je čuo da su pojedine njegove kolege, čije su se pesme takođe našle u ovoj kampanji, kontaktirane od agencije koja zastupa „Koka-Kolu“.Sličan problemDa podsetimo, ovo nije prvi put da je neka velika kompanija bespravno preuzela rad i prava ovog kompozitora. Naime, godine 2011. jedan mobilni operater je postavio daunlod pesme „Šteta za mene“, koju je izvodila Ceca Ražnatović. Kad je „Miligram mjuzik“ kao vlasnik svih imovinskih prava reagovao, ta velika kompanija se pozvala na posrednika, neku malu kompaniju, bez mogućnosti nadoknade štete.

Ostali  bez velike kinte...Bend Miligram
Ostali bez velike kinte...Bend Miligram

REAGOVANJASkaj Vikler, Bed kopiNe mogu da komentarišem tu informaciju bez konsultacije sa našim advokatom i mog kolege iz benda, koji je autor pesme, a koji je oštećen. Aleksandra Milutinović, kompozitorAutorka hita „Daleko si“ Aleksandra Milutinović kaže da su je kontaktirali iz Koka- Kole.- Sve je OK. Regulisala sam sa „Koka-Kolom“ sve što je trebalo.Bajaga, muzičarPre tri meseca su me kontaktirali iz agencije koja sarađuje sa „Koka-Kolom“ i potpisao sam ugovor da mogu da koriste stihove mojih pesama.

Kompanija koka-kolaIMAMO DOZVOLU MARINE TUCAKOVIĆ Kompanija „Koka-Kola“ je za potrebe realizacije kampanje „Koka-Kola i pesma prenose tvoju poruku“ angažovala agenciju „Tim dram mjuzik“, koja je pribavila saglasnost autora svih tekstova čije pesme se koriste u kampanji. Tekstopisac Marina Tucaković je autorka pesme i teksta „Ponovo libero“ i s njom je takođe potpisan ugovor i dobijena saglasnost da se deo teksta pesme „Ponovo libero“ koristi na ambalaži i etiketama proizvoda, kao i na reklamnom materijalu.U kampanji je isključivo korišćen tekst ove pesme, za šta je i dobijena saglasnost autorke.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track