NEDA ĆE JE OŽIVETI: Sećanje na Silvanu Armenulić i njene pesme
Foto: Facebook Silvana ZILHA Armenulić

Diva jugoslovenske narodne muzike

NEDA ĆE JE OŽIVETI: Sećanje na Silvanu Armenulić i njene pesme

Stars -
Neda Ukraden, koja je u svojim nastupima u šou "Tvoje lice zvuči poznato", imitacijama Bijonse i mjuzikla Čikago", uzdrmala srpsku i svetsku javnost, u sledećoj emisiji dobila je novi zadatak i treba da se transformiše u Silvanu Armenulić

Pevačica Neda Ukraden (64), koja je u svojim nastupima u šou "Tvoje lice zvuči poznato", imitacijama Bijonse i mjuzikla Čikago", uzdrmala srpsku i svetsku javnost, u sledećoj emisiji dobila je novi zadatak i treba da se transformiše u Silvanu Armenulić, jednu od najvećih jugoslovenskih pevačica narodne muzike, koja je poginula u automobilskoj nesreći davne 1976. u 38. godini života. Kako će Neda da odgovori zadatku videćemo u nedelju, a do data da se prisetimo ko je bila Silvana.

Silvana Armenulić, jedna od najpopularnijih jugoslovenskih pevačica svih vremena poginula je u saobraćajnoj nesreći u 38. godini života, a mnogi tvrde da bi, da je živa, sigurno bila popularna kao Lepa Lukić, za koju su sedamdesetih tvrdili da je njena najveća rivalka za osvajanje trona najpopularnije pevačice.

Silvana, ćije je pravo ime Zilha, rođena je 1938. godine u Doboju i bila je treće od desetoro dece poslastičara Mehmeda Barjaktarevića, a sa 16 godina otišla je kod tetke u Sarajevo i počela da peva po kafanama. Umetničko ime Silvana uzela je po tada popularnoj glumici Silvani Mangano, čiji je film „Gorak pirinač“ posebno volela.

Do današnjih dana njene pesme "Šta će mi život", "Rane moje", "Ciganine, sviraj, sviraj", "Dušo moja", "Srce gori", "Srećo moja" su veoma slušane.

Svojom pojavom, načinom odevanja i pesmama napravila je veliku promenu u narodnoj muzici. Pesma "Šta će mi život" Tome Zdravkovića, koju je otpevala u TV seriji "Ljubav na seoski način", postala je megahit, a istoimena ploča, koju je izdao zagrebački „Jugoton“, prodata je u to vreme u neverovatnih 300.000 primeraka.

http://www.youtube.com/watch?v=CBMt9ZZ_UCs

Godine 1961. se udala za poznatog jugoslovenskog tenisera Radmila Armenulića, sa kojim je 1964. dobila ćerku Gordanu, koja je danas profesor matematike.

Silvana se kao umetnica popela na sam vrh u godinama kada je sloboda tek probijala granice tadašnjih društvenih okova. Skinula je narodnu nošnju, okrenula se seksipilnom stajlingu i polako rušila tabue koje je Titovo društvo u tom trenutku imalo. Bila je kosmopolita, zlatno Titovo dijete, Bosanka, udata za Srbina, a sve velike diskografske projekte izdavala za zagrebački Jugoton. Imala je i hrabosti, i snage, atraktivna, elegantna, mudra, lepa, istovremeno nježna i gruba, senzualna i odvažna, ostat će upamćena kao ikona tadašnje estradne scene.

Sa baršunastim glasom nikoga nije ostavljala ravnodušnim. Fascinirala je pojavom, šarmom, glasovnim mogućnostima, kulturom... Sve je to učinilo jednom od najtraženijih, najpoželjnijih i najomiljenijih žena u Jugoslaviji. Zvali su je grešnom divom.

Njena muzička zaostavština, možda u kvantitativnom pogledu i nije velika, dvadesetak komponovanih hitova, danas evergrina, te pedesetak sevdah pesama i starogradskih bisera. Oprobala se i na filmskom platnu u filmu Lov na jelene kao pevačica Seka, Saniteks, Koncert za komšije, Građani sela Luga, gde je glumila Hanu, Ljubav na seoski način - Rada, pevačica u kafan, i film Milorade.

http://www.youtube.com/watch?v=-t1WHauHgeg

Poginula je 10. oktobra 1976. godine u saobraćajnoj nezgodi na auto-putu Beograd-Niš, kod mesta Kolari. Zajedno sa njom poginula je i njena sestra Mirjana (Merima) Barjaktarević i Rade Jašarević, šef Narodnog orkestra RT Beograd, koji je i vozio kola.

http://www.youtube.com/watch?v=FU64Ef67k0g
Fenomen Silvane Armenulić nije u njenoj tragičnoj pogibiji, već u otvaranju jedne sasvim nove stranice u tadašnjoj jugoslovenskoj narodnoj muzici. Svojom pojavom, načinom odevanja i pesmama napravila je veliku promenu u muzici.

http://www.youtube.com/watch?v=EcjUH1EAjKk

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja