23 GODINE SEĆAMO SE LEGENDE: Pogledajte ko je došao na pomen Tomi Zdravkoviću! (VIDEO)
Foto: Printskrin

Ej, kafano

23 GODINE SEĆAMO SE LEGENDE: Pogledajte ko je došao na pomen Tomi Zdravkoviću! (VIDEO)

Stars -
Uglavnom je tekstove za pesme sam pisao i skoro uvek su bile autobiografske - pevao je o kafani, ljubavi, u kojima se uglavnom govori o neuzvraćenim ljubavima i patnjama

Danas se navršava 23. godine od smrti legendarnog pevača Tome Zdravkovića. Pevačku karijeru je započeo prvo u Leskovcu, a zatim i u Beogradu, u kafanama. U početku je imao vrlo malo uspeha,ali je kao već iskusan pevač dočekao eru masovne proizvodnje ploča i kaseta i vrhunac slave doživeo je 80-ih.

U većini njegovih pesama violina daje melanholičnu atmosferu. Uglavnom je tekstove za pesme sam pisao i skoro uvek su bile autobiografske - pevao je o kafani, ljubavi, u kojima se uglavnom govori o neuzvraćenim ljubavima i patnjama.

Iza sebe je ostavio mnoštvo pesama koje su i dan danas veliki hitovi. Neke od najpoznatijih su "Da l‘ je moguće", "Branka", "Dotak’o sam dno života", "Kafana je moja sudbina", "Prokleta nedelja".

Njegov brat Novica otkriva da mu je to najbolniji dan u godini i da je razočaran jer se oko pomena pravi cirkus.

Naime, danas će se na Centralnom groblju u Beogradu okupiti veliki broj poštovalaca Tomine muzike, a u toku dana organizovano je i otkrivanje spomen-ploče na kući u kojoj je svojevremeno živeo pokojni pevač. Novica se neće pojaviti ni na jednom od ovih događaja.

http://www.youtube.com/watch?v=aGhmvKh2eVQ

"Znam za tu knjigu, i ja sam tu govorio o nekim svojim sećanjima. Mnogo ljudi je tu govorilo o Tomi. Ali ne, ne želim da je čitam. Kada je neko legenda, poput Tome, reči su suvišne. Sem toga, posle toliko vremena, i onaj ko ga je poznavao i sa njim drugovao, i onaj ko ga nikada nije sreo priča kako njemu odgovara. Ne osuđujem i razumem. Legende su izložene svemu i svačemu - da se o njima priča, izmišlja, da se mistifikuje. Druga je stvar da li meni to smeta ili ne", iskren je Zdravković.

http://www.youtube.com/watch?v=F3W8apibyu8
http://www.youtube.com/watch?v=YgzA9PevAqw

(EPK/Alo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track