VOLI SRPSKU KULTURU: Depardje u Skadarliji tamanio prebranac i ajvar, rakiju odbio!
Foto: Tanjug

Slavni francuski glumac obišao Beograd

VOLI SRPSKU KULTURU: Depardje u Skadarliji tamanio prebranac i ajvar, rakiju odbio!

Stars -
Žerar se sastao sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, gradonačelnikom Sinišom Malim i ministrom kulture Ivanom Tasovcem
1 / 6 Foto: Tanjug

Slavni francuski glumac Žerar Depardje uživao je juče u jednodnevnoj poseti srpskoj prestonici, gde su ga dočekali najviši državni zvaničnici.

Probao tradicionalnu pogaču
Probao tradicionalnu pogaču

Povod za njegov dolazak u Srbiju je želja da upozna kulturu „male, ali zapravo velike zemlje“, bogate istorije, ali i da isproba specijalitete naše domaće kuhinje. Depardje je u pratnji delegacije obišao Skadarliju, gde je tamanio prebranac, ajvar, proju, pršutu, ali i jela sa roštilja, dok mu se najviše dopala pohovana paprika punjena sirom. Rakiju, nažalost, nije probao jer ne pije, ali je čokančiće kajsije i dunje, koje je usput dobio, poneo.

Sastao se sa premijerom Vučićem
Sastao se sa premijerom Vučićem

Prijem kod premijeraFrancuski glumac, koji je inače ruski državljanin, u okviru jučerašnje posete sastao se u Vladi Srbije sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji mu je, kako nezvanično saznajemo, poklonio korpu punu srpskih proizvoda, u kojoj su bili vino, suve šljive, med, rakija i slične đakonije.- Ja sam pre svega umetnik, nisam političar, ono što me ovde zanima je kultura - rekao je Depardje na pitanje zašto je u Srbiji i naglasio:- Nisam došao ništa da tražim, osim da upoznam humane ljude. I to je ono po čemu želim da budem prepoznat u svetu - da sam građanin sveta. Život je previše lep da bismo se bavili sukobima, i nije nužno da se definišem kao državljanin Francuske. Ja sebe više definišem kao građanina sveta - zaključio je glumac.

Oduševljem „Beogradom na vodi“... Žerar Depardje i Siniša Mali
Oduševljem „Beogradom na vodi“... Žerar Depardje i Siniša Mali

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali takođe je ugostio Depardjea u renoviranoj zgradi Beogradske zadruge, gde mu je predstavio projekat „Beograd na vodi“, kojim je svetski glumac oduševljen.

Divio se kameri braće Limijer
Divio se kameri braće Limijer

Dobio Zlatni pečatPrethodno, slavni Žerar je posetio Jugoslovensku kinoteku i Beogradsku filharmoniju, gde su mu domaćini bili ministar kulture Srbije Ivan Tasovac i direktor Kinoteke Radoslav Zelenović. Tom prilikom, primio je Zlatni pečat Jugoslovenske kinoteke, priznanje za ukupan doprinos sedmoj umetnosti, ustanovljeno povodom stogodišnjice filma 1995. godine. Zatim se, vidno raspoložen, upisao u knjigu utisaka Kinoteke i pročitao svoju poruku.- Hvala vam što čuvate uspomenu na slike koje pripadaju sedmoj umetnosti i što nastavljate da pričate najlepše ljubavne priče - napisao je.

Dirigovao Filharmonijom
Dirigovao Filharmonijom

Na tom mestu divio se kameri braće Limijer, posmatrao projekciju kroz „Carsku panoramu“ iz 19. veka, slikao se sa originalnim štapom Čarlija Čaplina, uživao u neobaveznom ćaskanju sa domaćinima, a onda se u susednoj zgradi Beogradske filharmonije nakratko dohvatio i dirigentske palice.

Uživao u Skadarliji
Uživao u Skadarliji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track