ŠTEDITE ZA STARE DANE: Mnoge austrijske penzije neće biti dovoljne za život!
Foto: Fonet

Mislite na vreme

ŠTEDITE ZA STARE DANE: Mnoge austrijske penzije neće biti dovoljne za život!

Austrija -
Za izračunavanje penzija uzimaće se u obzir primanja tokom celog radnog veka, što će zbog početnih, lošije plaćenih radnih mesta, smanjiti visinu primanja

BEČ - Štedite za stare dane, ko zna kolike će vam biti penzije! Ovo austrijski ekonomisti savetuju zaposlenima u alpskoj republici, navodeći da neke penzije u budućnosti neće biti dovoljne ni za normalan život. U toj grupi je i veliki broj naših zemljaka koji radi u Austriji i nada se jednog dana pristojnoj penziji.

Još nije jasno u kojoj meri će se penzije smanjiti u budućnosti. Problem je i u modelima za izračunavanje penzionih primanja koji se često menjaju i to na uštrb budućih penzionera. Ubuduće će se za izračunavanje penzionih primanja uzimati u obzir primanja tokom celokupnog radnog veka, što će dodatno smanjiti visinu penzije, zbog početnih, lošije plaćenih radnih mesta.

Zavod za penziono osiguranje (PVA) svakodnevno šalje 20.000 pisama u kojima građane obaveštava o trenutnoj visini budućih primanja. Ispitivanje instituta Marktagent pokazalo je da svaki peti zaposleni u Austriji polazi od pretpostavke da će njegova penzija biti i do 50 odsto manja od poslednjih primanja. Ova tmurna očekivanja su, nažalost, realna.

Ekonomisti, zato, savetuju zaposlenima da štede za stare dane. Uštedite na nekim luksuzima danas, kako biste u starosti imali nešto novca sa strane, budući da je mala nada da će za nekoliko godina penzije uspeti da pokriju čak i najosnovnije potrebe stanovništva.

Uplaćivanje dodatnog, privatnog penzionog osiguranja ili otvaranje štedne knjižice dobra su investicija u sopstvenu budućnost, poručuju stručnjaci.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track