Stefanović: Hrvati najverovatnije rušili sajt Kurira!
Foto: TANJUG

MUP utvrđuje ko je obarao Kurirov portal

Stefanović: Hrvati najverovatnije rušili sajt Kurira!

Politika -
Ministar policije Nebojša Stefanović veruje da je portal najtiražnijih dnevnih novina oboren zbog komentara čitalaca na izveštaj s fudbalske utakmice Meksiko-Hrvatska

BEOGRAD - Ministar policije Nebojša Stefanović tvrdi da su uzrok 24-časovnog napada na sajt Kurira komentari čitalaca ispod izveštaja s utakmice Meksiko-Hrvatska!

Na hitnoj konferenciji za medije ministar unutrašnjih poslova otkrio je da su nadležni utvrdili da se napad na sajt Kurira dogodio nakon objavljivanja teksta o fudbalskoj utakmici između Hrvatske i Meksika i komentara koji su usledili, te da dosadašnja istraga ukazuje na to da je ključni napad ili jedan od najvažnijih došao s teritorije Republike Hrvatske.Računarska sabotaža- Nakon toga je započeo napad, i to je najverovatnije uzrok napada i rušenje portala Kurira. Mi hoćemo da razotkrijemo sve koji su učestvovali u delu računarska sabotaža i obaveštavaćemo vas kako istraga napreduje - kazao je Stefanović i dodao da je utvrđeno da je reč o masovnom DDos napadu, kad je u jednoj sekundi pristup internet sajtu dnevnog lista Kurir zahtevalo između 60.000 i 80.000 računara s različitih lokacija.- Mi ćemo kolegama iz Hrvatske prosleđivati sve logove koje budemo dobijali i u narednim satima od provajdera pošto je njima teško iz tehničkih razloga da nam odjednom daju sve.Da li je ovaj napad delo organizovane grupe, ministar nije mogao da otkrije jer bi se, kako kaže, mogli izgubiti dokazi koji će tokom istrage biti potrebni da bi se potvrdili podaci s hard diskova tih lica.Otkrićemo počinioceNa konstataciju novinara da je ovo udar na slobodu medija, te šta će država da preduzme povodom toga, Stefanović je poručio:- Pa upravo ovo što smo radili, otkrićemo ko su počinioci. Zahtevali smo na osnovu logova koje smo dobili od provajdera iz Kurira tačne IP adrese i imena lica koja se kriju iza tih adresa, a koje se nalaze na teritoriji jedne od susednih država - kazao je ministar.

VRAĆAJU SE DOMA: Meksiko srušio hrvatske snove o osmini finala

Uzbuna... „Sporni“ tekst na sajtu Kurira
Uzbuna... „Sporni“ tekst na sajtu Kurira

Napad na sajt Peščanika

Čekamo odgovor iz inostranstva

- Kad je reč o napadu na sajt Peščanika, mi smo uradili istragu, identifikovali preko logova osam država i osam ključnih adresa s kojih su napadi dolazili. Pošto su svi napadi dolazili izvan Srbije, svim tim državama smo, u skladu s policijskom saradnjom, poslali zahteve za dostavljanje određenih informacija - da nam se dostavi informacija ko stoji iza tih napada, ko su lica iza tih IP adresa. Još uvek nismo dobili povratnu informaciju. Meni je žao što ne mogu da utičem na to kako će oni da urade svoj posao i kojom brzinom, ali očekujemo informacije iz tih država - kazao je Stefanović. Zemlje od kojih se čeka odgovor su Rusija, Nemačka, Holandija, Francuska i Japan.

Predrag Roganović
Predrag Roganović

Kurir: Napadi sa 80.000 "zombi" računara

- Napad je započet u utorak posle ponoći i izveden je u tri navrata, od kojih su drugi i treći, u osam ujutru i 13 časova po podne, oborili sajt Kurira. Naša analitika pokazivala je da su u pitanju napadi iz gotovo čitavog sveta i jedini način da se odbranimo i makar vidimo u Srbiji bio je da blokiramo celo inostranstvo, što nam je na kraju i uspelo pomoću SBB. Tek sutradan ujutru problem je otklonjen - rekao je direktor sajta Kurira Predrag Roganović i dodao:- Kako bi se problem razumeo napominjem da su napadi izvedeni sa 80.000 "zombi" računara iz celog sveta, odnosno neko, verovatno grupa hakera, preuzela je kontrolu nad 80.000 računara koji su gušili sajt Kurira DDoS saobraćajem. Dostavili smo sve raspoložive podatke Upravi za visokotehnološki kriminal, u svakodnevnom smo kontaktu i nadamo se da će počinioci biti pronađeni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja