Stefanović: Spomenik teroristima neprihvatljiv

Istekao rok

Stefanović: Spomenik teroristima neprihvatljiv

Politika -
Predsednik Skupštine Srbije poručio je da je neprihvatljivo da na teritoriji Srbije postoji spomenik terorističkoj organizaciji i onima koji su ubijali građane Srbij

BEOGRAD - Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović poručio je danas da je neprihvatljivo da na teritoriji Srbije postoji spomenik terorističkoj organizaciji i onima koji su ubijali građane Srbije, ističući da očekuje da budu primenjene zakonske mere u tom slučaju.

"Za građane Srbije nije prihvatljivo da spomenik nekim teroristima bude na našoj teritoriji. To bi bilo neprihvatljivo bilo kojoj drugoj normalnoj zemlji, bilo da se radi o čečenskim teroristima koji bi podigli spomenik u Moskvi, ili Al Kaidi koja bi podigla spomenik negde na teritoriji Amerike ili Evrope. Nijedna o tih zemalja se sa tim ne bi složila i ne bi to dozvolila i isti princip treba da bude primenjen i u našoj zemlji", rekao je Stefanović.

On je rekao da, kada je reč o spornom spomeniku u Preševu, tu se ne radi o etničkom sukobu Srba i Albanaca, već o spomeniku koji veliča one koji su ubijali građane Srbije.

Na pitanje šta očekuje da se dogodi u toku današnjeg dana budući da je istekao rok koji je lokalnim vlastima dat za uklanjanje spomenika, Stefanović je rekao da očekuje da se primene određene zakonske mere.

"Očekujem da se primene određene zakonske mere koje se primenjuju pošto spomenik nije uklonjen, postoje propisi kako komunalna inspekcija reaguje. Mislim da ne treba pridavati veliki značaj svemu tome, možda je trebalo da bude na nižem nivou i samo primeniti mere", rekao je Stefanović.

"Ako postoje uslovi za komunalno uklanjanje spomenika treba ga ukloniti, a ako postoji neko ko će se suprostaviti tome, to je onda druga priča. Svakako treba razgovarati sa predstavnicima Albanaca kojima jasno treba staviti do znanja da je neprihvatljivo da spomenik terorističkoj organizaciji, koju su i Amerikanci proglasili terorističkom, a da ne kažem šta mi mislimo, ne može da bude na teritoriji Srbije", naglasio je Stefanović i dodao da su ti razgovori vođeni, iako on nije bio deo toga.

U ponoć je istakao rok koji je dat lokalnim vlastima u Preševu da uklone spomenik bivšim pripadnicima tzv. Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe (OVPBM).

Ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković saopštio je sinoć da će, ako do ponoći spomenik u Preševu ne bude uklonjen, Upravna inspekcija Ministarstva pravde i državne uprave podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv načelnika Opštinske uprave opštine Preševo."Po isteku tog zakonskog roka, postupiće se po Rešenju i ukloniti nezakonito postavljeno spomen obeležje, a uz pomoć organa nadležnog za unutrašnje poslove ukoliko to bude potrebno", istakao je ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track