Stefanović: Usvajanje rebalansa početkom nedelje
Foto: KURIR

Stefanović: Usvajanje rebalansa početkom nedelje

Politika -
Predsednik skupštine rekao da rasprava nekada može da bude manje ili više žučna, ali da sve u svemu očekuje "normalnu, uobičajenu" diskusiju koja će potrajati tokom čitave ove sedmice

BEOGRAD - Predsednik skupštine Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da bi se usvajanje rebalansa budžeta, o kome parlament danas počinje raspravu, moglo očekivati početkom naredne nedelje.

On je, međutim, istakao da neće biti skraćivano vreme za raspravu kako bi poslanici mogli da kažu sve što imaju o predloženom rebalansu.

Predsednik skupštine je dodao da rasprava nekada može da bude manje ili više žučna, ali da sve u svemu očekuje "normalnu, uobičajenu" diskusiju koja će potrajati tokom čitave ove sedmice.

"Očekujem da će početkom naredne nedelje biti to (usvajanje) definitivno. Ne nameravamo da skraćujemo taj rok, neka poslanici kažu svoje", rekao je Stefanović.

Rebalans predviđa prihode od 829,6 milijardi dinara, rashode od 1.033,2 milijarde i deficit od 203,6 milijardi. Stefanović je napomenuo da je cilj rebalansa i ukidanje 138 nameta, različitih državnih agencija i saveta, ali i pomoć privredi, najugroženijim kategorijama - materinski dodatak i pomoć penzionerima.

"Jedan od važnih delova tog paketa je i jedno od predizbornih obećanja, a to je ukidanje različitih agencija i regulatornih tela. Među delovima paketa je i ukidanje 138 nameta. To će olakšati privredi", istakao je Stefanović.

Komentarišući to što mnogi osporavaju rebalans zbog toga što nije bilo javne rasprave, Stefanović je kazao da je Srbija u ovom trenutku u teškoj ekonomskoj krizi.

"Očekuje nas novi razgovo sa MMF i nažalost velika odlaganja u ovom momentu nisu dobra", kazao je on.

Upitan da prokomentariše jučerašnji sastanak sa šefom delegacije EU Vensanom Dežerom, Stefanović je istakao da su razgovarali o tome kako Sbrija može brze i efikasnije da ide ka EU.

"Treba da pokušamo da sve zakone koje donosimo usaglasimo sa evropskim zakonodavstvom. Takođe, smo razgovarali o tome kako građanima da predstavimo šta to imamo zajedničko sa EU, sta ona predstavlja i šta su njene istinske vrednosti", objasnio je Stefanović za RTS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track