STIVEN DŽERARD: Suze su za sve žrtve Hilsboroa i za mog rođaka Džona Pola (10)

25 godina od najveće fudbalske tragedije

STIVEN DŽERARD: Suze su za sve žrtve Hilsboroa i za mog rođaka Džona Pola (10)

Fudbal -
Kada bih otišao iz Liverpula, pljunuo bih na grob svog rođaka. I dan danas svaki put kada izađem na teren mislim na njega. Jako je teško živeti i biti fudbaler kada znaš da je tvoj rođak izgubio život na utakmici, rekao je kapiten Liverpula

LIVERPUL - Pre tačno 25 godina desila se najveća tragedija u istoriji fudbala. Uoči početka polufinala FA Kupa u Šefildu, u kome je njihov tim igrao protiv Notingem Foresta, na stadionu Hilsborou poginulo je 96 navijača Liverpula.

Stiven Džerard je imao svega osam godina kada su iz Šefilda počele da stižu tragične vesti. Sa suzama je otišao u krevet. No, najgora vest je stigla dan kasnije: u tragediji na Hilsborou poginuo je mali Džon Pol, njegov desetogodišnji rođak. Bio je najmlađa žrtva tragedije.

http://www.youtube.com/watch?v=NjR9w5z-veM

Džerardove suze obišle su svet i minulog vikenda posle utakmice s Mančester Sitijem.

"Suze su bile za Hilsboro i za sve porodice preminulih navijača. Mislim da govorim u ime svih kada kažem da je ova pobeda posvećena upravo njima. Ovo je više od fudbala, nisam mogao da izdržim", rekao je kapiten Liverpula.

Džerard je ikona Liverpula, ali i svetski sinonim za vernost jednom klubu. Nikada nije niti će napustiti klub, a jedan od razloga je upravo njegov rođak.

"Kada bih otišao iz Liverpula, pljunuo bih na grob svog rođaka. I dan danas svaki put kada izađem na teren mislim na njega. Jako je teško živeti i biti fudbaler kada znaš da je tvoj rođak izgubio život na utakmici. Osećam moralnu obavezu prema njemu i porodici koja me nikad nije sputavala, iako se svaki put kada me vide na terenu otvori jedna velika rana", često ponavlja Džerard.

Tog lepog sunčanog 15. aprila 1989. godine 24.000 navijača Liveprula krenulo je put Šefilda na utakmicu polufinala FA kupa. Policija je bila u panici, jer je to bio mračni period čestih nesreća na stadionima, period kada se država borila protiv huligana i kada su engleski klubovi imali zabranu igranja u Evropi zbog tragedije na Hejselu.

25 godina od tragedije, Foto: AP
25 godina od tragedije, Foto: AP

Desant navijača Liverpula na "Lepings Lejn", tribinu rezervisanu za njih, uzrokovao je velike probleme organizatorima. Prodato je više karata nego što je kapacitet tribine, mnogi navijači su ulazili bez karata, a u jednom trenutku gotovo 5.000 navijača Liverpula čekalo je da uđe na stadion.

Tada se desila kobna greška. Šef policije naredio je otvaranje železnih vrata i navijači su naglo krenuli prema tribini. Masa koja je ušla na tibinu počela je da potiskuje one ispred sebe, a oni najbliži ogradi ostali su prignječeni. Neki su pokušali da se spasu skokom preko šiljaste ograde.

Policija je pomislila u početku da se radi o huliganima koji žele da uđu na teren, ali kada su shvatili šta se ustvari dešava bilo je kasno.

http://www.youtube.com/watch?v=MjfxugkQ2qQ

Utakmica, koja je već bila počela, posle samo šest minuta je prekinuta. U stampedu je poginulo 96 navijača, a 766 povređeno.

Bila je to tragedija koja je promenila engleski fudbal. Posle te tragedije vlada je uvela nove zakone, osnovana je komisija koja je sprovodila plan da se svi engleski stadionu renoviraju, povećan je stepen sigurnosti, svuda su postavljene stolice.

Iako se dobre dve decenije mislilo da su navijači Liverpula isključivi krivci za tragediju, pod optužbom da su ušli na silu bez karata, poslednja istraživanja govore da je policija zakazala jer je donela nekoliko pogrešnih odluka.

Liverpul je te godine u čuvenom finalu FA kupa savladao gradskog rivala Evertona sa 3:2, ali je titulu izgubio u utakmici protiv Arsenala, kada su Tobdžije slavile sa 1:0 golom Majkla Tomasa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track