STIVEN KOEN: Ofanziva ukrajinske vojske na istok je glupa, nesmotrena, ubilačka i neljudska
Foto: Printscreen RT

Analiza

STIVEN KOEN: Ofanziva ukrajinske vojske na istok je glupa, nesmotrena, ubilačka i neljudska

Planeta -
Abraham Linkoln nikad nije nazvao pristalice Konfederacije teroristima, uvek je govorio da je to jedan narod; zašto onda Kijev zove svoje žitelje teroristima, kaže američki ekspert

Američki istoričar i stručnjak za Rusiju Stiven Koen izjavio je u intervjuu ruskom TV kanalu Raša tudej da je ofanziva ukrajinske vojske na istok sopstvene zemlje "glupa, nesmotrena, ubličačka i neljudska" i dodao da je Amerika dovela odnose s Rusijom na ivicu rata.

Koen je podsetio šta je američki predsednik Abraham Linkoln uradio u sličnoj situaciji u kojoj su vlasti u Kijevu.

"Linkoln nikada nije nazvao pristalice Konfederacije teroristima. Uvek je govorio da, bez obzira na strahote građanskog rata, on sve Amerikance vidi kao jedan narod. Zašto Kijev naziva svoje građane teroristima? Oni su pobunjenici, demonstranti, imaju neku političku platvormu. Zašto ne pošalju delegaciju u pregovore?", izjavio je Koen.

"Među njima ima ekstremista, ali ima i ljudi koji samo žele da mirno žive u Ukrajini. I Kijev šalje vojsku na njih, a SAD u potpunosti podržavaju taj napad", navodi Koen.

On je rekao da je ubeđen da je u sadašnjim okolnostima u svetu Vašingtonu najvažniji parter Kremlj. Analitičari koji su upozoravali na ovakvu situaciju zaradili su etiketu "Putinovih apologeta".

"Barak Obama je odgurnuo Putina u tolikoj meri da su SAD zbog Ukrajine sada na ivici rata s Rusijom", zaključio je ovaj istoričar.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track