Stojanović: Nadležni će utvrditi krivca za prisluškivanje

Afera prisluškivanje

Stojanović: Nadležni će utvrditi krivca za prisluškivanje

Politika -
Sskandalozno da se prisluškuju predsednik države i prvi potpredsednik vlade i da takav propust ne može da prođe bez korenitih promena u MUP-u Srbije.

BEOGRAD - Član Odbora Skupštine Srbije za odbranu i unutrašnje poslove Momir Stojanović rekao je danas da će istraga utvrditi da li je krivica za prisluškivanje najviših državnih funkcionera na načelniku Uprave kriminalističke policije ili na načelniku Službe za borbu protiv organizovanog kriminala pri MUP-u.

Stojanović, poslanika Srpske napredne stranke, istakao je, u izjavi novinarima u parlamentu, da je skandalozno da se prisluškuju predsednik države i prvi potpredsednik vlade i da takav propust ne može da prođe bez korenitih promena u MUP-u Srbije.

"Znali oni ili ne šta su potpisivali, sigurno je da su visoki činovnici MUP-a morali da obrate pažnju koji dokument potpisuju i na koje se lice taj dokument odnosi", kazao je Stojanović, nekadašnji načelnik u vojnoj službi bezbednosti. Prema njegovim rečima, poznato je da je sprega nosioca organizovanog kriminala i nekih pripadnika MUP-a godinama unazad sasvim izvesna i da to pokazuje da organizaciona i kadrovska reforma MUP-a još nije ni počela.

Stojanović je ocenio da je prisluškivanje obavljeno po nalogu nekih interesnih grupa prema kojima je danas usmerene borba protiv korupcije i krimanala, pre svega onih grupa koje su umešane u neke sporne privatizacije. On je naveo da prisluškivanje najviših državnih funkcionera govori o zloupotrebama u institucijama bezbednosti, i da je presretanje kolone automobila predsednika Srbije mogla biti opomena onima koji su čvrsto rešili da se danas obračunaju sa organizovanim kriminalom i korupcijom.

Stojanović je rekao da veruje da će nadležni identifikovati krivce i nalogodavce, i utvrditi ko sprečava rešenost države da suzbije organizovani kriminal i korupciju. On je ocenio da i afera prisluškivanja i presretanje kolone automobila predsednika Srbije ukazuju na alarmantnu situaciju u sektoru bezbednosti. Stojanović je, međutim, dodao da ovi slučajevi neće narušiti odnose u vladajućoj koaliciji. "Ne mislim da se tu radi o pokušaju rušenja vladajuće koalicije, već o očajničkim trzajima uticajnih kriminalnih grupa u pokušaju da zaplaše i spreče one koji danas žele da suzbiju organizovani kriminal i korupciju", kazao je Stojanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track