STOLJEĆE MIRA: Šaban Šaulić pevao Sarajlijama

Obeležena stogodišnjica Prvog svetskog rata

STOLJEĆE MIRA: Šaban Šaulić pevao Sarajlijama

Planeta -
Događaju je prisustvovalo više stotina građana iz Federacije BiH, ali ne i iz Republike Srpske.

SARAJEVO - Na Latinskoj ćupriji u Sarajevu u prisustvu brojnih građana održana je priredba muzičko-scenskog performansa "Stoljeće mira nakon stoljeća ratova", koji je priređen u okviru celodnevnog programa obeležavanja stote godišnjice početka Prvog svetskog rata i Sarajevskog atentata.

Događaju je prisustvovalo više stotina građana iz Federacije BiH, ali ne i iz Republike Srpske. Zvaničnici iz Republike Srpsek i Srbije boravili su u Višegradu gde svečano otvoren Andrićgrad.

Zanimljivo je da je pevač Šaban Šaulić jedini iz Srbije učestvovao na ovoj manifestaciji.

On je sat posle ponoći zapevao svoju poznatu pesmu "Verujem u ljubav".

Posle njega je Dino Merlin izašao na scenu i pevao Jel' Saraj'vo gdje je nekad bilo.

Podsetimo, premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je sredinom juna da neće ići u Sarajevo na obeležavanje stogodišnjice Prvog svetskog rata jer ne može da stoji pored table gde se govori o srpskom fašističkom agresoru.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da će 28. juna biti i u Beogradu i Višegradu, dodavši: "Moja je obaveza da budem sa našim narodom - to nam je najveći nacionalni praznik".

On je rekao i da je razmišljao da ode u Sarajevo na obeležavanje, ali da postoje dva razloga zbog kojih to ne može da prihvati. "Ne mogu da stojim pored table gde se govori o srpskom fašističkom agresoru", rekao je Vučić i dodao da to "ne može i ne želi i da se tako oseća".

Kao drugi razlog, Vučić je naveo da je čitao scenario tog obeležavanja, da su u pitanju neke sitnice, te da misli da je fer da ako se nešto zajednički obeležava da se tako radi i scenario.

"Mi se ponosimo svojom istorijom, ali mislim da je vreme da Srbija, Nemačka i Austrija budu na istoj strani", rekao je Vučić, dodavši da to može da kaže i pred Dodikom i pred svakim drugim.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track