STOP ZA JAHJAGU: Srbija i BiH sprečile dolazak u Ohrid!

Nepriznata tvorevina

STOP ZA JAHJAGU: Srbija i BiH sprečile dolazak u Ohrid!

Politika -
Portparol kaže da Atifete Jahjage nije dobila poziv i da je njeno učešće onemogućeno zbog suprostavljanja Srbije i BiH

PRIŠTINA - Predsednica Kosova Atifete Jahjaga nije pozvana na Samit u Ohridu koji će se održati u junu zbog protivljenja Srbije i Bosne i Hercegovine, izjavio je da njen portparol Arber Vlahiu. Vlahiu je prištinskim medijima rekao da Jahjaga nije dobila poziv i da je njeno učešće onemogućeno zbog suprostavljanja Srbije i BiH, što je u suprotnosti s principon izgradnje dobrosusedskih odnosa, kao preduslova evropskih integracija.

"Predstavljanje Kosova u svakoj regionalnoj i međunarodnoj inicijativi se ostvaruje na osnovu ravnopavnosti i u duhu poštovanja subjektiviteta i nezavisnosti svake države. Republika Kosovo se dokazala kao faktor mira na zapadnom Balkanu i doprinosi stabilizaciji i sigurnosti regiona", izjavio je Vlahiu.

Kosovo je, kako je rekao, izgradilo politiku dobrosusedstva i međusobnog poštovanja i učešće Jahjage u regionalnim inicijativama bi pomoglo prevazilaženju razlika i posledica prošlosti. "Prepreke koje je činila treća strana (Srbija) za učešće Kosova u ovim incijativama, u suprotnosti je s dogovorom postignutim u Briselu, kojim je dogovoreno da nijedna strana neće ometati drugu stranu niti podsticati druge da blokiraju napredak na putu evropskih integracija", naveo je Vlahiu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track