STOP ZA PARAZITE: Zabranjeno zapošljavanje u javnom sektoru!

Konačno

STOP ZA PARAZITE: Zabranjeno zapošljavanje u javnom sektoru!

Društvo -
Zabrana zapošljavanja u javnom sektoru važiće do 31. decembra 2015. Zakonom se ograničava i ukupan broj privremeno angažovanih radnika na 10 odsto ukupnog broja zaposlenih u organu ili instituciji

BEOGRAD - Poslanici Skupštine Srbije usvojili su izmene 10 zakona i doneli novi zakon o umanjenju neto prihoda lica u javnom sektoru, a među novim propisima su i izmene Zakona o budžetskom sistemu kojima se na dve godine zabranjuje zapošljavanja novih radnika u javnom sektoru.

Zabrana zapošljavanja u javnom sektoru važiće do 31. decembra 2015. godine. Za izmene Zakona o budžetskom sistemu glasalo je 128 poslanika, a protiv je bilo 17. Usvojenim Zakonom ograničava se i ukupan broj privremeno angažovanih radnika na 10 odsto ukupnog broja zaposlenih u organu ili instituciji koja se neposredno ili posredno finansira iz budžeta, a novi radnici mogu biti zaposleni samo uz saglasnost tela Vlade Srbije na predlog ministarstva ili drugog nadležnog organa.

Ne važi za sudije, tužioce, nastavno osoblje, naučnike...

Pošto je skupština usvojila amandman Odbora za finansije, zabrana zapošljavanja se ne odnosi na zaposlene u službama Skupštine Srbije, Zaštitnika građana, Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, Državne revizorske institucije, Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Agencije za borbu protiv korupcije, Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, Komisije za zaštitu konkurencije, Komisije za hartije od vrednosti, Fiskalnog saveta, republičke radiodifuzne agencije i Agencije za energetiku.

Zabrana se ne odnosni ni na sudije, javne tužioce i zamenike javnih tužilaca, nastavno osoblje visokoškolske ustanove i naučno i istraživačko osoblje, naučnoistraživačke organizacije akreditovane u skladu sa zakonom, na izabrana, postavljena i imenovana lica u državnim organima i organima jedinica teritorijalne autonomije i lokalne samouprave, kao i na direktore javnih preduzeća i agencija.

Amandmanom je predviđeno, a skupština je usvojila, da se radni odnos, odnosno anagžovanje po ugovoru o delu u Skupštini Srbije i nezavisnim državnim organima i organizacijama koje bira parlament može zasnovati, odnosno angažovati po ugovoru uz saglasnost skupštinskog odbora nadležnog za administrativno-budžetska pitanja. Ta mera trebalo bi u budžet da donese u 2014. godini, usled prirodnog odliva zaposlenih, uštede od oko 0,15 odsto BDP, odnosno oko 45 miliona evra, a u 2015. godini dodatnih 0,25odsto BDP.Zakon je predvideo i kazne za nepoštovanje zabrane i one iznose od 500.000 do dvamiliona dinara za institucije i od 30.000 do dva miliona dinara za odgovorne osobe. Predviđena je, kako kazna, i privremena obustava isplata novca za plate i prenosa sredstava za finansiranje lokalnih samouprava.

Centralizovan obračuna zarada

Izmenama Zakona budžetskom sistemu produžava se i rok za uvođenje centralizovanog obračuna zarada u javnom sektoru do 1. januara 2015. godine. Predviđeno je i ograničenje rasta penzija i plata u javnom sektoru tako što će u 2015. i 2016. biti povećanja od po 0,5 odsto u aprilu i oktobru.Trenutno zakonsko rešenje predviđa usklađivanje plata i penzija sa inflacijom.Plate i penzije će se u aprilu usklađivati zbirom stope inflacije u prethodnih šest meseci i dela stope realnog rasta BDP u prethodnoj godini iznad četiri odsto, a u oktobru sa stopom inflacije, sve dok učešće penzija u BDP ne dostigne 10 odsto, a učešće plata osam odsto.

Ministar finansija Lazar Krstić rekao je u debati da je ograničavanje zapošlajvanja bilo potrebno budući da podaci pokazuju da u javnom sektoru sada ima oko 740.000 zaposlanih, što je oko 20 odsto više nego što se procenjivalo.Prema njegovim rečima, biće uspostavljeno jedno telo vlade koje će sagledavati izuzetke, a na taj način postojaće pregled i kontrola zapošljavanja.

Usvojene izmene zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju

Skupština Srbije usvojila je večeras izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, kojim je predviđeno njihovo povećanje po dva puta godišnje od aprila 2014. godine do oktobra 2016. godine, a većinom glasova poslanika usvojene su i izmene zakona o porezu na dohodak građana i zakona o duvanu.

Izmenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju predviđeno je povećanje penzija u aprilu 2014. godine za 0,5 odsto i zatim u oktobru za jedan odsto. Izmenama zakona predviđeno je povećanje penzija za po 0,5 odsto u aprilu i oktobru 2015. godine i potom ponovo u aprilu i oktobru 2016. Godine.

Predložene izmene i dopune zakona o penzijskom I invalidskom osiguranju donete su u cilju usklađivanja sa Predlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetskom sistemu.

Usvojene su i izmene zakona o porezu na dohodak građana, koje stupaju na snagu od 1. januara 2014. godine, a najvažnija novina je to što preduzetnik koji porez plaća na stvarni prihod od samostalne delatnosti i u 2014. godini se opredeli da isplaćuje ličnu zaradu, dužan je da u pisanom obliku dostavi obaveštenje nadležnom poreskom organu o svom opredeljenju da obavlja isplatu lične zarade zaključno sa 31. januarom 2014. godine.

Za prihode od kapitala po osnovu kamate, banka je dužna da obračuna i plati porez po odbitku u momentu isplate kamate, uključujući i pripisivanje kamate, odnosno da plati obračunati porez najkasnije prvog narednog dana kada radi platni promet.Skupštila je većinom glasova usvojila izmene i dopune zakona o duvanu, sa kojim je vlada imala cilj da stvori uslove za suzbijanje nelegalnog prometa duvana i duvanskih proizvoda i za planirani trend prikupljanja prihoda od akciza na te proizvode u republički budžet.

Od 1. januara povećanje niže stope PDV na 10 odsto

Niža stopa PDV, koja se uglavnom odnosi na osnovne životne namirnice i usluge, od 1. januara 2014. godine umesto dosadašnjih osam odsto biće 10 odsto, a računari i IT oprema oporezivaće se po stopi od 20 odsto, predviđaju izmene Zakona o PDV koje je večeras usvajila Skupština Srbije.Za izmene Zakona o PDV glasalo je 128 poslanika, a protiv je bilo 10.Po nižoj stopi PDV oporezuje se hleb i drugi pekarski proizvodi, mleko i mlečni proizvodi, brašno, šećer, jestivo ulje, sveže i smrznuto voće i povrća, žitarice, lekovi.

Takođe, po stopi od 10 odsto oporezivaće se i đubrivo, sredstvo za zaštitu bilja, seme za reprodukciju, dnevne novine, ogrevno drvo, usluge koje se naplaćuju u hotelima, putem ulaznica za bioskope i pozorišne predstave... Ministar finansija Lazar Krstić je tokom skupštinske debate rekao da to povećanje PDV ne bi trebalo da se u punoj meri odrazi na povećanje cena.

Takođe, ubuduće će se računari i računarska oprema oporezivati višom stopom PDV a ne nižom, kako je bilo do sada, pa će tako od 1. januara 2014. godine računari biti oporezovanis topom od 20 odsto.Krstić je objasnio da je tako i u EU i da je u Srbiji ta oprema duži period bila oporezovana nižom stopom zbog modernizacije, ali da su cene hardvera kod nas znatno veće nego u regionu, tako da bi tržište trebalo da apsorbuje to povećanje PDV-a.Iako je prvobitno bilo najavljeno da će se i hotelijerske usluge oporezivati stopom od 20 odsto, do toga ipak neće doći, odnosno hoteljijerske usluge će se i dalje oporezivati nižom stopom, što je rezultat dogovra sa udruženjima hoteljijera.

Predviđa se da će povećanje niže stope PDV-a dovesti do priliva u budžet od 21,4 milijarde dinara.“Povećanje PDV je nešto oko 250 dinara na jednu potrošačku korpu. To nije malo, naročito u ovim okolnostima gde domaća potrošnja stagnira, ali je neophodno. Neophodno je dok ne uspostavimo sistem. Uspostavljamo takav sistem kojim ćemo se boriti protiv sive ekonomije, i kojim ćemo uspeti u naredne tri godine višestruko prebacimo ono što ćemo dobiti povećanjem ovog PDV-a”, rekao je Krstić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track