STRAH BRITANACA: Papa Folklande vraća Argentini?

STRAH BRITANACA: Papa Folklande vraća Argentini?

Planeta -
Novi poglavar Katoličke crkve zalaže se da se ostrva u blizini njegove zemlje, koja pripadaju Britaniji, vrate pod nadležnost Buenos Ajresa

VATIKAN - Panika u Britaniji.Argentinski kardinal Horhe Mario Bergoljo, sada novoizabrani papa Franjo zalaže se za to da se Folkladska ostrva, koja se nalaze blizu obale njegove zemlje i pripadaju Britaniji, vrate pod nadležnost Buenos Ajresa. Britanci su zbog toga u panici da bi novi poglavar Rimokatoličke crkve, koji je veoma cenjen, mogao da iskoristi svoj uticaj i Malvine, kako Folklande zovu u Argentini, zaista pripoji svojoj zemlji.Britanski mediji navode da je prvi papa iz Južne Amerike u aprilu prošle godine u Bunes Ajresu nazvao Britance uzurpatorima i okupatorima Folklandskih ostrva. Horhe Mario Bergoljo, tada kardinal, tokom memorijalne mise kojom je obeleženo 30 godina od rata Argentine i Britanije oko Folklanda pomolio se za sve poginule sunarodnike.- Molimo se za spas naše braće i sinova koji su hrabro branili domovinu uzurpiranu od Engleza - rekao je Bergoljo.Britanci su sada u strahu da bi mogli da izgube teritoriju, uprkos tome što je na referendumu završenom u ponedeljak čak 99,08 odsto Folklanđana glasalo da ostanu pod patronatom kraljice Elizabete II.Osim što je prestravio Britance, papa Franjo je iznenadio i mnoge crkvene velikodostojnike. Naime, on je preksinoć, odmah nakon obraćanja vernicima, pozvao svog prethodnika Benedikta XVI, to jest Jozefa Racingera. Inače, papa Franjo je svoj prvi dan pontifikata započeo molitvom u Bazilici Svete Marije Velike u Vatikanu. On se ispred slike Blažene Device Marije zadržao 20 minuta i položio jednostavan buket cveća. Nakon molitve papa je u jednom od policijskih automobila otišao u hotel za kler i kardinale, u kojem su bili do početka konklave, kako bi uzeo svoje stvari i platio račun. Franjo je potom održao svoju prvu misu.

El Komandante izabrao papuPokojni lider Venecuele Ugo Čavez pomogao je Bogu da izabere novog papu Latinoamerikanca, smatra naslednik socijalističkog predsednika Nikolas Maduro.- Nešto je uticalo na Hrista da izabere papu iz Latinske Amerike. Neko novi je došao i rekao mu: „Izgleda da je došao red na Južnu Ameriku“, a znamo da se naš komandant nedavno sreo s Hristom. Čavez će možda da sazove i skupštinu u raju i da promeni Katoličku crkvu na zemlji, tako da samo ljudi čisti pred Bogom mogu da vladaju svetom - rekao je Maduro.

S devojkom igrao tangoNovoizabrani papa Franjo je, pre nego što se zaredio u 33. godini, vodio život tipičan za mladog Argentinca, imao je devojku s kojom je obožavao da igra tango. U jednom intervjuu iz 2010. papa je objasnio da je devojka bila deo grupe prijatelja s kojom je išao na ples, a onda je dobio poziv od Boga i zaredio se kod jezuita.

Radio kao izbacivačPrema navodima svetskih medija, papa Franjo je kao mlad radio u jednom noćnom klubu u Buenos Ajresu kao izbacivač. On je, navodno, to radio da bi skupio pare za studije teologije.

Navija za San LorencoNovi papa Rimokatoličke crkve Horhe Mario Bergoljo ne razlikuje se od svojih sunarodnika u Argentini što se tiče fudbala i strastveni je navijač kluba San Lorenco. Papa ima člansku kartu argentinskog kluba već četiri godine.

Oteo dva jezuita? Pre konklave 2005, kad je za papu izabran Benedikt XVI, advokat za ljudska prava iz Argentine optužio je Horhea Marija Bergolja da je kao sveštenik učestvovao u otmici dvojice liberalnih jezuita 1976, za vreme vojne hunte u Argentini. Bergoljo je izričito tvrdio da to nije istina. Oteti jezuiti su navodno oslobođeni iz zatvora nakon intervencije Bergolja.

Maradona: Božja ruka nam dala FranjuLegenda svetskog fudbala, Argentinac Dijego Maradona smatra da je novi papa iz njegove zemlje izabran uz pomoć iste božje ruke koja je njegovoj reprezentaciji pomogla da pobedi Englesku na Svetskom prvenstvu 1986. Tada je Maradona dao pobedonosni gol rukom, koji je priznat.- Svi u Argentini pamte božju ruku tokom meča sa Engleskom 1986. Sada je ta božja ruka pomogla u izboru pape Argentinca - rekao je Maradona.

Odbio zlatni krstPapa je juče odgovorio voditelju liturgijskih slavlja, monsinjoru Gvidu Mariniju, koji mu je predložio da preko bele odore obuče crveni ogrtač od somota i zlatni krst, što je Franjo odbio.- Stavite vi sebi taj krst. Meni je dobar i ovaj od gvožđa koji sam dobio kad sam se zaredio - odgovorio mu je papa.

Italijani čestitali pogrešnom čovekuItalijanski biskupi požurili su da čestitaju novom poglavaru Katoličke crkve Franji, ali su u velikoj žurbi čestitali pogrešnom čoveku, milanskom kardinalu Anđelu Skoli, koji je važio za jednog od favorita za novog papu. Brzo su se ispravili i izdali novo saopštenje sa čestitkom pravom izabraniku, Argentincu Horheu Bergolju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track