STRAH OD INVAZIJE: Vanzemaljci će osvojiti Zemlju?
Foto: Shuttertock

Naučnici upozoravaju na veliku opasnost

STRAH OD INVAZIJE: Vanzemaljci će osvojiti Zemlju?

Tech -
Pronalazak inteligentnih bića na drugim planetama mogao bi da bude koban po našu planetu i sam ljudski rod, tvrde američki istraživači

VAŠINGTON - Ljudska vrsta nalazi se na pragu da pronađe inteligentne oblike života u svemiru i već godinama odašiljemo poruke pozdrava u nadi da će ih neko, ili nešto, čuti i odgovoriti. Međutim, to bi moglo da se ispostavi kao kobno po ljudski rod, tvrde naučnici.Otkako je otkrivena ogromna planeta nalik Zemlji, udaljena oko 560 svetlosnih godina, u mnogim svetskim medijima osvanuli su naslovi puni nade da će ubrzo doći i do otkrića vanzemaljaca.Potraga- Nije preterivanje reći da su naučnici sasvim blizu da otkriju inteligentna bića na drugim planetama, to će se desiti kroz dve decenije ili manje - kaže Set Šostak, visoki zvaničnik SETI, prilikom obraćanja američkom kongresu.Pomoću svemirskog teleskopa „Habl“ i svemirske opservatorije „Kepler“ otkrivene su 962 planete van našeg solarnog sistema, a pretpostavlja se da ima više od 40 milijardi svetova nalik Zemlji samo u našoj galaksiji. Na osnovu tih brojki, šanse da postoji život na tim planetama su ogromne.OpasnostLjudi gotovo ceo vek odašilju radio-talase u kosmos, a oni obznanjuju naše prisustvo. Međutim, nije izvesno da bi bića koja bi na te poruke odgovorila bila miroljubivo nastrojena prema ljudskoj vrsti, upozoravaju naučnici.Nedavno preminuli Džon Bilingem, nekadašnji visoki zvaničnik SETI i NASA, godinama je upozoravao da bi došljaci iz svemira ljude doživljavali kao izvor proteina, radne snage ili kao parazite. Pretpostavka je da bi ta bića bila tehnološki naprednija od ljudi, a istorija ljudskog roda puna je primera u kojima razvijenije civilizacije uništavaju one primitivnije.

Set Šostak
Set Šostak

Milan ĆirkovićPRETI NAM KOMPJUTERSKI VIRUSStrašniji scenario od invazije vanzemaljaca predstavlja mogućnost da čovečanstvo razori kompjuterski virus poslat tuđinskim signalom. Srpski astrofizičar profesor Milan Ćirković opisao je kako ti programi mogu da se daunlouduju na Zemlju i da unište ljudske mreže.- To je veoma zastrašujuća mogućnost, možda bi trebalo da budemo veoma, veoma tihi dok tražimo vanzemaljske civilizacije - rekao je dr Ćirković za Dejli mejl.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track