STRAH OD STAMPEDA: Otvorene kiparske banke
Foto: Reuters

Dugi redovi

STRAH OD STAMPEDA: Otvorene kiparske banke

Planeta -
Građani će moći da podižu najviše 300 evra dnevno, a isplata u inostranstvu ograničena je na 5.000 evra mesečno. Prilikom izlaska iz zemlje moći će da se iznese do 1.000 evra
1 / 4 Foto: Reuters

NIKOZIJA - Banke na Kipru danas su konačno otvorene, prvi put nakon gotovo dve nedelje, a njihovi klijenti sada imaju pristup svojim računima, doduše uz stroga ograničenja transakcija.

Ispred mnogih banaka, pre svega Narodne banke Kipra (Laiki), koja će biti ugašena, pre podneva su formirani veliki redovi, javlja agencija AP.Neke filijale banke Laiki u Nikoziji nisu otvorene na vreme, pa klijenti još uvek strpljivo čekaju ispred njih.

Banke na Kipru zatvorene su od 16. marta, da bi se političari dogovorili kako da prikupe dovoljno novca da osiguraju međunarodni paket pomoći. Paket, vredan 10 milijardi evra, konačno je dogovoren u Briselu u ponedeljak.

Ministarstvo finansija saopštilo je da će banke danas raditi skraćeno, od 12 do 18 sati, a Udruženje banaka pozvalo je građane na "strpljenje i razumevanje".

Kipar je u ponedeljak postigao dogovor s kreditorima koji predviđa drastično restrukturisanje bankarskog sektora, što je uslov da dobije zajam od 10 milijardi evra da spase zemlju od bankrota.

Na osnovu uvedenih mera, građani će moći da podižu najviše 300 evra dnevno. Isplata u inostranstvu ograničena je na 5.000 evra mesečno, građanima se neće unovčavati čekovi, ali će novac biti deponovan na račun. Prilikom izlaska iz zemlje moći će da se iznese do 1.000 evra u gotovini na osnovu dekreta koji će važiti sedam dana, uz mogućnost produženja roka.Evropska komisija je danas saopštila da će pomno motriti na kontrole kapitala na Kipru, nakon što su banke u toj zemlji konačno otvorene posle gotovo dvonedeljne pauze. "Komisija će, zajedno sa kiparskim vlastima, drugim članicama evrozone, Evropskom centralnom bankom i Evropskom bankarskom agencijom, pomno pratiti implementaciju restriktivnih mera na kretanje kapitala", navodi se u saopštenju, a prenosi agencija Frans pres.

Neumesno poređenje Slovenije s Kiprom

Povezivanje kiparske situacije sa slovenačkom, i najave da će Slovenija do kraja ove godine možda biti prisiljena da traži finansijsku pomoć "trojke" zbog stanja u njenim bankama, potpuno su neumesne, ocenio je slovenački ekonomista Jože Mencinger. Privrede Kipra i Slovenija su potpuno različite, naglasio je on u intervjuu za današnji mariborski Večer i naglasio da je struktura slovenačke privrede zdrava.Stotine miliona evra prebačeno sa Kipra

Agencija Itar-tas, pozivajući se na grčku televiziju Mega, izveštava da je na stotine miliona evra prebačeno sa Kipra posredstvom predstavništva kiparskih banaka u Londonu i Moskvi. Prema izveštaju Mege, na Kipru je oštro kritikovan šef Centralne banke te zemlje Panikos Dimitrijadis koji je za vreme krize dozvolio da nastave rad filijale Banke Kipra i Kiparske narodne banke u Londonu, što je omogućilo skidanje velikih suma sa računa u kiparskim bankama u britanskoj prestonici, kao i preko jedne ruske banke u Moskvi.Slovenija i Španija kandidati za spasavanje

Kipar verovatno neće biti poslednja zemlja evrozone koja je zatražila međunarodu finansijsku pomoć, pokazala je Rojtersova anketa ekonomista, a kao najverovatniji kandidati spominju se Španija i Slovenija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track