STRAHOVLADA: Đilas se hvali učinkom, a zadužio nas za 900 miliona evra
Foto: Nemanja Pancic

Gradonačelnik obeležio godinu dana mandata

STRAHOVLADA: Đilas se hvali učinkom, a zadužio nas za 900 miliona evra

Beograd -
Gradonačelnik zaboravio da pomene dug Grada, kašnjenje plata i poslove koje klijenti njegove firme sklapaju s gradskom vlašću

BEOGRAD - Bar je njemu dobro.Prvi čovek Beograda Dragan Đilas predstavio je „kapitalna dela“ koja je njegova ekipa uradila za 12 meseci, ali zato je prećutao da beogradska kasa nikad nije bila praznija i da je zaposlenima u gradskoj upravi prvi put u životu kasnila plata.Godinu dana Đilasove vladavine u Beogradu skoro dvadeset hiljada zaposlenih u vrtićima i ustanovama kulture pamtiće po tome što im je dotad redovna plata počela da kasni dve nedelje! Crni bilansDrugo Đilasovo dostignuće je, prema zvaničnim podacima, dug Beograda, koji trenutno iznosi oko 900 miliona evra. Za to vreme, kako je Kurir u više navrata pisao, klijenti Đilasove „Dajrekt medije“ sklapali su unosne poslove s gradskom upravom, poput kineskog proizvođača automobila „Čeri“, koji je s gradskom komunalnom policijom realizovao ugovor vredan 183.000 evra!Međutim, umesto da objasni zašto je Beograd u dugovima do guše i kako baš njegovi klijenti dobijaju posao s Gradom, Đilas je „izdeklamovao“ svoje uspehe, a zatim odbio da odgovori na novinarska pitanja (vidi okvir). OdstupnicaI dok je gradonačelnik posebno naglašavao da je najviše ponosan na svoju socijalnu politiku, predsednik Skupštine grada Beograda Aleksandar Antić bio je mnogo suzdržaniji i ocenio da je gradska vlast radila dobro, ali da uvek ima mesta za bolje rezultate. - Da li smo dobro radili? Mislim da jesmo uzimajući u obzir i finansijske i političke uslove u kojima funkcionišemo. Da li smo mogli više i bolje? Sigurno da jesmo, i to je ono čemu uvek treba težiti. Ako bi me neko pitao da li sam zadovoljan, mogao bih da kažem i da jesam i da nisam, i da ima mnogo prostora u kojem treba da učimo svi zajedno kako bi ovaj grad funkcionisao bolje nego danas - rekao je Antić.

Ni reč o sukobu Mitrović-ĐilasŽeljko Mitrović, vlasnik kompanije „Pink“, optužio je juče gradonačelnika i lidera DS da je davao mito i potkupljivao ljude u najvećim srpskim medijima kako bi mu ispod žita davali informacije i sređivali bolje uslove oglašavanja. Da li iz straha da neće dobijati oglase od Đilasove „Dajrekt medije“, tek saopštenje vlasnika kompanije „Pink“ preneli su jedino Kurir, TV Pink i portal Telegraf, iako je Mitrović izneo pikantne detalje iz Đilasove biznis biografije, koji bi, po prirodi stvari, svakom mediju bili zanimljivi.- Nisam pominjao to što ste Telekom naterali da sa više od 20 miliona evra subvencioniše „bus-plus“ i takav odliv budžetskih sredstava knjiži kao potrošnju na marketing. Trudio sam se da ne pominjem one gubitaše zarad kojih je država, a pod vašim pritiskom, morala da krši zakone i nadoknađuje gubitke. Nisam pominjao Arenu sport, koju je Telekom pod vašim pritiskom morao da kupi kršeći bar nekoliko zakona jer, kao što znate, država ne može biti vlasnik medija. Višemilionski gubici bili su preneti na Telekom kako bi budžetski novac bio ponovo isplaćen privatnim licima - naveo je Mitrović u saopštenju.

OpuštenoŠta Đilas kaže da je uradio♦ otvorili četiri nova vrtića♦ izgradili OŠ „Milena Pavlović Barili“ u Višnjičkoj banji♦ izgradili dom zdravlja u Surčinu♦ podelili 18.000 bebi-paketaŠta je Đilas stvarno uradio♦ zadužio Grad za oko 900 miliona evra♦ ostavio vaspitačice i zaposlene u kulturi bez plate♦ klijenti njegove firme sklapali poslove s Gradom

Đilas bežao od novinaraPosle izlaganja u stilu „sliku svoju ljubim“, novinarima nije bilo dozvoljeno da postavljaju pitanja, a devojke iz pres-službe bile su zadužene da predstavnicima medija fizički onemoguće da dođu do gradonačelnika i zatraže izjavu. Novinar Kurira ipak je uspeo da se probije do Đilasa, ali tek što smo mu se obratili, on je, i ne saslušavši naše pitanje, odbrusio: „Kako vas nije sramota?“, a zatim pobegao!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track